Agriculture Questions and Answers Section 9

1. Mixture of one of following Herbicides Show antagonistic effect
A. Dalapon + Atrazine
B. Atrazine + 2,4­D
C. Atrazine + Alachlor
D. None of these

Show Answer
Answer: Dalapon + Atrazine

2. Sugarcane + Mustard + Onion/Potato is an example of:
A. Multilevel cropping
B. Synergetic cropping
C. Parallel cropping
D. Companion cropping

Show Answer
Answer: Multilevel cropping

3. Which of the following fertilizer is insoluble in water?
A. Single super phosphate
B. Double super phosphate
C. Rock phosphate
D. Triple super phosphate

Show Answer
Answer: Rock phosphate

4. Which state in India received “Krishi Karmana Award” for largest wheat production during 2015­16:
A. Haryana
B. Punjab
C. Madhya Pradesh
D. Uttar Pradesh

Show Answer
Answer: Madhya Pradesh

5. Cropping intensity of mono cropping is always:
A. 200%
B. 225%
C. 100%
D. 300%

Show Answer
Answer: 100%

6. Foot and mouth disease of animals is also known as:
A. Gumboro disease
B. Aphthous fever
C. Pneumonia
D. Milk fever

Show Answer
Answer: Aphthous fever

7. Anthrax in cattle is caused by:
A. Bacteria
B. Virus
C. Fungi
D. Protozoa

Show Answer
Answer: Bacteria

8. Which of the following state is largest producer of pulses in India:
A. Haryana
B. Rajasthan
C. Madhya Pradesh
D. Uttar Pradesh

Show Answer
Answer: Madhya Pradesh

9. Which of the following breed of buffalo is not native of Gujarat:
A. Surti
B. Zafarabadi
C. Ravi
D. None of the above

Show Answer
Answer: Ravi

10. Total amount of water present in the soil is called:
A. Holard
B. Combined water
C. Capillary water
D. None of the above

Show Answer
Answer: Holard

11. Crosses between the plants of the same variety is called:
A. Inter­specific
B. Inter­generic
C. Intra­varietal
D. Inter­varietal

Show Answer
Answer: Intra­varietal

12. Transport of water through soil column is known as:
A. Surface tension
B. Surface run off
C. Percolation
D. Permeability

Show Answer
Answer: Percolation
Error: View dc46e4cc3t may not exist