Bank Exam Questions and Anwers Set- 2

Set 2 – Bank Exam GK Questions and Anwers for SBI, IBPS PO, RBI and Bank Clerk

Bank Exam GK – Set 2:- Below are the questions and answers of Banking GK Questions Section-2, All Bank related questions published in this section will be important and helpful for you in all banking exams like SBI, IBPS PO, RBI and Bank Clerk etc.


Question 1. Which of the following types of loans are related to teaser rates?

  1. Loan for home
  2. Personal loan
  3. Auto Loan
  4. Mortgage Loan Reversed
Show Answer
Answer: Loan for house

Question 2. Which of the following is the accounting year period of RBI?

  1. August to July
  2. July to June
  3. April to March
  4. January to December
Show Answer
Answer: July to June

Question 3. In which of the following years, Imperial Bank of India was re-registered as SBI?

  1. 1955
  2. 1957
  3. 1962
  4. 1965
Show Answer
Answer: 1955

Question 4. Where is the headquarters of the World Bank?

  • California
  • London
  • Washington DC
  • Denmark
  • Show Answer
    Answer: Washington DC

    Q 5. What is M in the M-banking facility offered by banks to their customers?

    1. Money
    2. Marginal
    3. Message
    4. Mobile Phone
    Show Answer
    Answer: Mobile phone

    Question 6. Which of these types of banks are allowed to operate foreign currency accounts?

  • Nationalized Bank
  • Foreign Bank
  • Regional Rural Bank
  • None of these
  • Show Answer
    Answer: Nationalized Bank

    Q 7. Explain the term LIBOR used in financial banking sectors in detail?

    1. Local Indian Bank Offered Rate
    2. London-India Regulation Bureau
    3. Liberal International Bank Official Ratio
    4. London Inter Bank offered rate
    Show Answer
    Answer: London Inter Bank offered rate

    Question 8. In which of the following years was the Reserve Bank of India nationalized?

  • 2 June 1960
  • 2 August 1956
  • 1 January 1949
  • 16 September 1957
  • Show Answer
    Answer: 1 January 1949

    Question 9. which of the following controlled the Banking in India?

    1. Reserve Bank of India
    2. Central Finance Commission
    3. Union Ministry of Finance
    4. Union Ministry of Commerce
    Show Answer
    Answer: Reserve Bank of India

    Question 10. The Reserve Bank of India does not determine which of the following rates?

  • Reverse Repo Rate
  • Repo Rate
  • Income tax rate
  • Bank Rate
  • Show Answer
    Answer: Income tax rate

    Question 11. Inflation leads to ____.

    1. Affordable
    2. Finish
    3. Meets abundance
    4. Expensive
    Show Answer
    Answer: becomes expensive

    Question 12. In which year were the Regional Rural Banks established?

    1. 1969
    2. 1972
    3. 1973
    4. 1975
    Show Answer
    Answer: 1975

    Question 13. After the nationalization of Imperial Bank of India, by what name was it known?

    1. Reserve Bank of India
    2. State Bank of India
    3. United Bank of India
    4. Indian Overseas Bank
    Show Answer
    Answer: State Bank of India

    Question 14. To whom do most of the residents of rural areas go to meet the loan requirement?

  • Money Lender
  • NABARD
  • Foreign Bank
  • RBI
  • Show Answer
    Answer: Moneylender

    Question 15. How much State Government share in Regional Rural Bank Capital?

    1. 50%
    2. 35%
    3. 25%
    4. 15%
    Show Answer
    Answer: 15%

    Question 16. Which of the following is not considered as a normal banking activity of an ordinary bank?

  • Use of banker’s check
  • Reduce or increase the PLR ​​and announcement of loan policy
  • Use of ATM
  • Tele backing
  • Show Answer
    Answer: Reduce or increase PLR ​​and announcement of loan policy

    Banking Questions – SET 3

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.