Bank Exam Questions and Anwers Set- 3

Set 3 – Bank Exam GK Questions and Anwers | SBI, IBPS PO, RBI and Bank Clerk

Bank Exam GK – Set 3:- Below are the questions and answers of Banking GK Questions Section-3, All Bank related questions published in this section will be important and helpful for you in all banking exams like SBI, IBPS PO, RBI and Bank Clerk etc.


Question 1. Which of the following benefits from inflation?

  1. Lender
  2. Savior
  3. Indebted
  4. Central Government
Show Answer
Answer: indebted

Question 2. Which bank is the largest commercial bank in the country in India

  1. Bank of Baroda
  2. World Bank
  3. State Bank of India
  4. Punjab National Bank
Show Answer
Answer: State Bank of India

Question 3. Where are the headquarters of Small Industries Development Bank of India located?

  1. New Delhi
  2. Pune
  3. Lucknow
  4. Ahmedabad
Show Answer
Answer: Lucknow

Question 4. Which of the following depends on the economic development of the country?

  1. Market Size
  2. Natural Resources
  3. Capital formation
  4. All of the above
Show Answer
Answer: All of the above

Question 5. Which of the following is the reason for inflation from India?

  1. Increase in production
  2. Reduction in production
  3. Increase in currency supply
  4. Increase in money supply and decrease in production
Show Answer
Answer: Reduction in production

Q 6. With what is inflation measured in India?

  1. By Wholesale Price Index
  2. By National Income Deflation
  3. By consumer price index for urban non-workers
  4. Consumer Price Index for Agricultural Workers
Show Answer
Answer: By Wholesale Price Index

Question 7. National income in India is calculated by which of the following?

  1. Reserve Bank of India
  2. Planning Commission
  3. Central Statistical Organization
  4. Ministry of Finance
Show Answer
Answer: Central Statistical Organization

Question 8. What is hawala?

  1. Tax evasion
  2. Illegal Trading of Foreign Currency Exchange
  3. Complete knowledge of a subject
  4. Illegal transaction of securities in the stock market
Show Answer
Answer: Illegal business of foreign currency exchange

Question 9. How many regional rural banks are operating in India?

  1. 64
  2. 205
  3. 305
  4. 402
Show Answer
Answer: 64

Question 10. Which is the largest mutual fund company of India?

  1. Bank of Baroda
  2. Bajaj
  3. Sbi
  4. UTI
Show Answer
Answer: uti

Banking Questions – SET 4

Banking Questions – SET 2

Leave a Reply

Your email address will not be published.