Basic General Knowledge and Questions and Answers – Set 9

Here you can preparation for Basic General Knowledge Questions and Answers of – Set 9

Basic GK Set 9: We are creating here Basic General Knowledge Questions and Answers Section 9, here is set of total 10 basic gk questions with Answers that is most important for various competitive examination.


Q1. India has largest deposits of ____ in the world.
A. gold
B. copper
C. mica
D. None of the above

Show Answer
Answer: – C The British Geological Survey reports that as of 2005, Kodarma district in Jharkhand state in India had the largest deposits of mica in the world.

Q2. How many Lok Sabha seats belong to Rajasthan?
A. 32
B. 25
C. 30
D. 17

Show Answer
Answer: – B No answer description available for this question.

Q3. INS Agrani (Petty Officers’ School) is situated at
A. Mumbai
B. Jamnagar
C. Coimbatore
D. Lonavla

Show Answer
Answer: – C

Q4. In which world cup cricket final, Australia beat England?
A. 1983, Lord’s – England
B. 1987, Kolkata – India
C. 1992, Melbourne – Australia
D. 1996, Lahore – Pakistan

Show Answer
Answer: – B

Q5. Innocent III, who became pope in 1198 led
A. the first crusade
B. the second crusade
C. the third crusade
D. the fourth crusade

Show Answer
Answer: – D

Q6. The Indian Air Force celebrated its Golden Jubilee in
A. 1962
B. 1972
C. 1982
D. 1992

Show Answer
Answer: – C – The Indian Air Force was officially established on 8th October 1932, and on 1st April 1954, Air Marshal Subroto Mukherjee, one of the founding members of the Air Force took over as the first Indian Chief of Air Staff.

Q7. Tomb of Sher Shah Suri is situated in which district of Bihar?
A. Banka
B. Patna
C. Nalanda
D. Rohtas

Show Answer
Answer: – D- Rohtas Rohtas Tomb of Sher Shah Suri is located in Sasaram in Rohtas district of Bihar.The tomb is made up of red sandstone in the Indo-Afghan style.

Q8. Who is the present Governor of Himachal Pradesh?
A. Acharya Dev Vrat
B. Kalyan Singh
C. Prabha Rau
D. Urmila Singh

Show Answer
Answer: – A – Acharya Dev Vrat Acharya Dev Vrat is the incumbent Governor of the Indian state of Himachal Pradesh.Mr. Vrat (56), an educationist steeped in Indian Vedic culture and traditions took the oath in chaste Sanskrit. Acharya Dev Vrat was sworn in as the Governor of Himachal Pradesh in August 2015.

Q9. Ramman is a religious festival and ritual theatre of ____?
A. Uttarkhand
B. Uttar Pradesh
C. West Bengal
D. Madhya Pradesh

Show Answer
Answer: – A- Uttarkhand Ramman is a religious festival and ritual theatre of the Garhwal region, Uttarkhand. It is a festival of the Hindu community in the Saloor Dungra village in the Chamoli district of Uttarkhand. The festival and the eponymous art form are conducted as an offering to the village deity, Bhumiyal Devta.

Q10. Which among the following Hindu Painters was sent by Jahangir to portrait Shah Abbas-I of Persia?
A. Basawan
B. Bishan Das
C. Dasrath
D. Manohar

Show Answer
Answer: – B – Bishan Das Bishandas was a 17th-century portrait painter at the court of the Mughal emperor Jahangir. Jahangir praised him as “unrivalled in the art of portraiture”. Though little is known of Bishandas’ life, his name can indicate that he was a Hindu. In 1613 he was sent on a diplomatic mission to Persia, to paint the Shah’s portrait. Here he was so successful that he remained until 1620, when he returned with the gift of an elephant.
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Preparation Also of : Biology GK for SSC | History Questions for SBI PO | Computer GK Quiz for Exam