Computer Science General Knowledge Questions and Answers – Section 12


Q1. Abacus was the first
A. electronic computer
B. mechanical computer
C. electronic calculator
D. mechanical calculator

Show Answer
Answer: mechanical calculator

Q2. If in a computer, 16 bits are used to specify address in a RAM, the number of addresses will be
A. 216
B. 65,536
C. 64K
D. Any of the above

Show Answer
Answer: 65,536

Q3. Instructions and memory address are represented by
A. Character code
B. Binary codes
C. Binary word
D. Parity bit

Show Answer
Answer: Binary codes

Q4. The terminal device that functions as a cash register, computer terminal, and OCR reader is the:
A. Data collection terminal
B. OCR register terminal
C. Video Display terminal
D. POS terminal

Show Answer
Answer: POS terminal

Q5. A set of flip flops integrated together is called ____
A. Counter
B. Adder
C. Register
D. None of the above

Show Answer
Answer: Register

Q6. People often call ______ as the brain of computer system
A. Control Unit
B. Arithmetic Logic Unit
C. Central Processing Unit
D. Storage Unit

Show Answer
Answer: Central Processing Unit

Q7. Which is used for manufacturing chips?
A. Bus
B. Control unit
C. Semiconductors
D. A and b only

Show Answer
Answer: Semiconductors

Q8. The value of each bead in heaven is
A. 1
B. 3
C. 5
D. 7

Show Answer
Answer: 5

Q9. The first computer introduced in Nepal was
A. IBM 1400
B. IBM 1401
C. IBM 1402
D. IBM1402

Show Answer
Answer: IBM 1401

Q10. Mnemonic a memory trick is used in which of the following language?
A. Machine language
B. Assembly language
C. High level language
D. None of above

Show Answer
Answer: Assembly language

Preparation Also of : Bank GK Questions | Sports GK MCQ | Latest Jobs in India


Computer General Knowledge – (GK) Questions and Answers – Set 16

Here you can preparation for Basic General Knowledge Questions and Answers of – Set 16 Computer GK Set 016: We ...
Read More

Computer General Knowledge – (GK) Questions and Answers – Set 15

Here you can preparation for Basic General Knowledge Questions and Answers of – Set 15 Computer GK Set 15: We ...
Read More

Computer General Knowledge – (GK) Questions and Answers – Set 14

Here you can preparation for Basic General Knowledge Questions and Answers of – Set 14 Computer GK Set 14: We ...
Read More

Computer General Knowledge – (GK) Questions and Answers – Set 13

Here you can preparation for Basic General Knowledge Questions and Answers of – Set 13 Computer GK Set 13: We ...
Read More

Computer Science General Knowledge Questions and Answers – Section 12

Q1. Abacus was the first A. electronic computer B. mechanical computer C. electronic calculator D. mechanical calculator Answer: mechanical calculator ...
Read More

Computer Science General Knowledge Questions and Answers – Section 11

Q1. Which of the following produces the best quality graphics reproduction? A. Laser printer B. Ink jet printer C. Plotter ...
Read More

Computer General Knowledge – (GK) Questions and Answers – Set 10

Here you can preparation for Basic General Knowledge Questions and Answers of – Set 10 Computer GK Set 010: We ...
Read More

Computer General Knowledge – (GK) Questions and Answers – Set 9

Here you can preparation for Basic General Knowledge Questions and Answers of – Set 9 Computer GK Set 09: We ...
Read More

Computer General Knowledge – (GK) Questions and Answers – Set 8

Here you can preparation for Basic General Knowledge Questions and Answers of – Set 8 Computer GK Set 08: We ...
Read More

Computer General Knowledge – (GK) Questions and Answers – Set 7

Here you can preparation for Basic General Knowledge Questions and Answers of – Set 7 Computer GK Set 07: We ...
Read More

Computer General Knowledge – (GK) Questions and Answers – Set 6

Here you can preparation for Basic General Knowledge Questions and Answers of – Set 6 Computer GK Set 06: We ...
Read More

Computer General Knowledge – (GK) Questions and Answers – Set 5

Here you can preparation for Basic General Knowledge Questions and Answers of – Set 5 Computer GK Set 05: We ...
Read More