General Awareness

General Awareness Questions and Answers – Section 1

Welcome!
Here is some important GK and General Awareness Questions and Answers for Bank PO, Clerk, SSC and Other Exams

You may also like these posts: General Knowledge Questions || GK Materials || Samanya Gyan Hindi


1. Solung festival is associated with which of the following states?
A. Himachal Pradesh
B. Jharkhand
C. Arunachal Pradesh
D. Chhattisgarh

Show Answer
Answer: Arunachal Pradesh

2. The National Ayurveda Day 2016 was observed on:
A. 21 October
B. 27 October
C. 28 October
D. 29 October

Show Answer
Answer: 28 October

3. In which district of Madhya Pradesh is opium grown?/
A. Mandsaur
B. Shivpuri
C. Sagar
D. Bilaspur

Show Answer
Answer: Mandsaur

4. “Beena” is famous for:
A. Oil refinery
B. Fertilizer industry
C. Bio fertilizer equipment
D. Note press industry

Show Answer
Answer: Oil refinery

5. Who among the following had written many devotional songs for Nirguna God?
A. Alha and Udal
B. Saint Singhaji
C. Saint Meera
D. Devi

Show Answer
Answer: Saint Singhaji

6. The host of 2018 FIFA World Cup will be:
A. Australia
B. Spain
C. Russia
D. Brazil

Show Answer
Answer: Russia

7. Football player Miroslav Klose was played for which country?
A. France
B. Argentina
C. Brazil
D. Germany

Show Answer
Answer: Germany

8. Central western region of Madhya Pradesh is also known as:
A. Central India Plateau
B. Malwa Plateau
C. Rewa Panna Plateau
D. Narmada son valley

Show Answer
Answer: Malwa Plateau

9. ‘Ghotul’ is
A. Home where boys live
B. Common house of girls and boys
C. Home where girls live
D. None of the above

Show Answer
Answer: Common house of girls and boys
Error: View dc46e4cc3t may not exist
gksection
Gksection.com भारतीय प्रतियोगी परीक्षाओं के लिए एक शिक्षा का ऑनलाइन माध्यम है, जिसके जरिए आप आगामी प्रतियोगी परीक्षाओ की तैयारी कर सकते हो. जीके सेक्शन पोर्टल पर आप परीक्षा सम्बंधित हल किए हुए प्रश्नपत्र एवं सामन्य ज्ञान सम्बंधित सभी विषयों के सवाल और जवाव की जानकारियाँ हिंदी में पढ़ सकते हो, Gksection.com आपकी परीक्षाओं के लिए आपको महत्वपूर्ण परीक्षा सम्बंधित सामग्री एवं महत्वपूर्ण जानकारी प्राप्त कराता है.
https://www.gksection.com/