Chemistry Questions and Answers Section 1

1. In visible light the photon energy associated with maximum wavelength will be:
A. 1 eV
B. 1.6 eV
C. 3.1 eV
D. 7 eV

Show Answer
Answer: 1.6 eV

2. Identify the correct order in which the covalent radius of the following elements increases:
(I) Ti
(II) Ca
(III) Sr
A. III, I, II
B. I, II, III
C. II, III, I
D. II, I, III

Show Answer
Answer: I, II, III

3. Which elements out of the following can exhibit a maximum covalency of seven?
A. Cl
B. S
C. F
D. None of these

Show Answer
Answer: Cl

4. The reactivity of the alkali metal sodium with water is made use of:
A. In drying of alcohols
B. In drying of benzene
C. In drying of ammonia solution
D. As a general drying agent

Show Answer
Answer: In drying of benzene

5. Urea is a diamide of:
A. Biuret
B. Carbonic acid
C. Phosgene
D. Formic acid

Show Answer
Answer: Carbonic acid

6. Carbolic acid is:
A. Isopropyl alcohol
B. Butyric acid
C. Phenol
D. Methanol

Show Answer
Answer: Phenol

7. The natural materials from which an element can be extracted economically are called:
A. Ores
B. Minerals
C. Gangue
D. None of the above

Show Answer
Answer: Ores

8. How much C.C. of oxygen will be liberated at N.T.P. by 2 amp current flowing for 3 minutes and 13 seconds through acidulated water:
A. 11.2 CC
B. 33.6 CC
C. 44.8 CC
D. 22.4 CC

Show Answer
Answer: 22.4 CC

9. Alkali Metals have:
A. Low density
B. High ionization energies
C. High M.P.
D. High tensile strength

Show Answer
Answer: Low density

10. When the value of the azimuthal quantum number is 3, the magnetic quantum number has values:
A. +1, –1
B. +1, 0, –1
C. +2, +1, 0, –1, –2
D. +3, +2, +1, 0, –1, –2, –3

Show Answer
Answer: +3, +2, +1, 0, –1, –2, –3
Error: View dc46e4cc3t may not exist