SET 2 – History Questions and Answers

History GK Set-2 : – The questions and answers of History GK Set-2 below are published (History General Knowledge Set-2). All the history published in this section, Set-2 Questions and answers will be important and helpful for you in all banking and more examinations like Bank, Railways, SSC and More.etc.

History General Knowledge Questions and Answers Set-2


Question 1. To which of the following dynasties is the group of Khajuraho monuments dedicated?
1. maurya
2. Mughal
3. Chandel
4. sugar

Show Answer
Answer: Chandel

Question 2. When was Shivaji anointed as Chhatrapati?
1. 1608
2. 1646
3. 1710
4. 1674

Show Answer
Answer: 1674

Question 3. In which year Mahatma Gandhi was born in Gujarat?
1. 1879
2. 1869
3. 1889
4. 1899

Show Answer
Answer: 1869

Question 4. The Taj Mahal in Agra was built by Shah Jahan for whom?
1. Mumtaz
2. Mehbooba
3. just
4. perjury

Show Answer
Answer: Mumtaz

Question 5. When was the Indian National Anthem adopted by the Constituent Assembly?
1. 24 January 1950
2. 26 November 1949
3. 26 January 1949
4. 15 August 1947

Show Answer
Answer: 24 January 1950

Question 6. Which Indian freedom fighter of Bengal died at the age of just 18?
1. Chittaranjan Das
2. Maulana Abul Kalam Azad
3. Khudiram Bose
4. Raja Ram Mohan Roy

Show Answer
Answer: Khudiram Bose

Question 7. Bimbisara was the king of which of the following dynasties?
1. Shunga
2. Maurya
3. Hariyanka
4. Nanda

Show Answer
Answer: Hariyanka

Question 8. Rock-cut cave monument is related to which religion in Ajanta caves in Maharashtra?
1. Sikhism
2. Hinduism
3. Christianity
4. Buddhism

Show Answer
Answer: Buddhism

Question 9. Which of the following empires is known as the Golden Age of India in Indian history?
1. Gupta Empire
2. Maratha Empire
3. Mughal Empire
4. Mauryan Empire

Show Answer
Answer: Gupta Empire

Question 10. Subhash Chandra Bose ji revived whom during the independence movement.
1. Indian National Navy
2. Indian National Air Force
3. Indian National Defense
4. Indian National Army

Show Answer
Answer: Indian National Army

History Questions – SET 3

Leave a Reply

Your email address will not be published.