SET 4 – History Questions and Answers

History GK Set-4 : – The questions and answers of History GK Set-4 below are published (History General Knowledge Set-4). All the history published in this section, Set-4 Questions and answers will be important and helpful for you in all banking and more examinations like Bank, Railways, SSC and More.etc.

Set 4 – History General Knowledge Questions and Answers


Question 1. In which of the following countries was Taxila University located?
1. India
2. China
3. America
4. Pakistan

Show Answer
Answer: Pakistan

Question 2. In which state of India, the temples of Khajuraho were built by Chandel Rajput?
1. Delhi
2. Uttar Pradesh
3. Madhya Pradesh
4. Gujarat

Show Answer
Answer: Madhya Pradesh

Question 3. Which of the following was the leader of Munda Revolution in the year 1899-1900?
1. Bhimrao Ambedkar
2. Birsa Munda
3. Mahatma Gandhi
4. Bhagat Singh

Show Answer
Answer: Birsa Munda

Question 4. Who among the following was Akbar’s mentor in his youth?
1. Birbal
2. Bairam Khan
3. Syed Khan
4. Ali Khan

Show Answer
Answer: Bairam Khan

Question 5. Who among the following led the mutiny in Kanupar?
1. Sukhdev
2. Nana Sahib
3. Birsa Munda
4. Bhagat Singh

Show Answer
Answer: Nana Sahib

Question 6. In which city of India was the Buddhist Council organized during the reign of Ashoka?
1. Goa
2. Pataliputra
3. Indore
4. Lucknow

Show Answer
Answer: Pataliputra

Question 7. In which of the following wars, the foundation of Mughal state was laid in India?
1. Cold War
2. Chipko Movement
3. The First War of Panipat
4. Second Battle of Panipat

Show Answer
Answer: First war of Panipat

Question 8. Who among these was the founder of Jain Sangha in Pawa?
1. Mahaveer
2. Swami Vivekananda
3. Bhagat Singh
4. All

Show Answer
Answer: Mahaveer

Question 9. In whose reign was Alberuni historian?
1. Emperor Akbar
2. Mahmud Ghaznavi
3. Qutbuddin Aibak
4. Prithviraj

Show Answer
Answer: Mahmud Ghaznavi

Question 10. Raja Mahendravarman I was the author of which play?
1. Matvilas skit
2. Knowledge farce
3. Safety farce
4. Kadambari Skit

Show Answer
Answer: Matvilas skit

History Questions – SET 5

History Questions – SET 3

Leave a Reply

Your email address will not be published.