Part 3 – Idioms Questions and Answers

Part 3 – Underlined Idioms and Meaning of the Given Idioms Questions and Answers

Here GS Team published Verbal Ability – Idioms Questions and Answers online quiz for Govt jobs exam preparation like SBI PO, Clerk, Railway, SSC CHSL, CGL, MTS, Banking, and More. These questions can be asked in competitive Exams.

General English – Part 3 – Underlined Idioms and Meaning of the Given Idioms Quiz


Q 1. Find the most appropriate meaning of the underlined idiom in the sentence.
“The aged man preferred to die in harness than lead a rusted life.”

  • to keep one’s belongings safe
  • to lead a life of comfort
  • to live in perpetual slavery
  • to continue occupation till death
Correct Answer
Answer: to continue occupation till death

Q 2. Find the most appropriate meaning of the underlined idiom in the given sentence.
“As the flood waters hit the coastal village, several families had a close shave.”

  • a narrow escape
  • to have no livelihood
  • to lose all possessions
  • nothing to eat
Correct Answer
Answer: a narrow escape

Q 3. Find the most appropriate meaning of the underlined idiom in the sentence.
“In spite of the high sounding words, his speech fell flat on the audience.”

  • could not be heard clearly
  • appealed to the sentiments of the audience
  • failed to make an impact
  • impressed a lot
Correct Answer
Answer: failed to make an impact

Q 4. Find the most appropriate meaning of the underlined idiom in the sentence.
“My brother has decided to settle in Mumbai for good.”

  • forever
  • for new opportunities
  • for a while
  • for better income
Correct Answer
Answer: forever

Q 5. Find the most appropriate meaning of the underlined idiom in the sentence.
“All those who carried the day in reality shows failed to make a mark later.”

  • won a victory
  • made a guest appearance
  • participated
  • acted as hosts
Correct Answer
Answer: won a victory

Q 6. Find the most appropriate idiom to fill in the blank.
“The festival expenses are bound to ______ in my pocket.”

  • be upfront
  • be out of the blue
  • make a dent
  • give a clean chit
Correct Answer
Answer: make a dent

Q 7. Find the most appropriate meaning of the underlined idiom in the sentence.
“The suspect made a clean breast of it during the enquiry.”

  • blamed his companion
  • asked for a fresh shirt
  • confessed his crime
  • took off his shirt
Correct Answer
Answer: confessed his crime

Q 8. Find the most appropriate meaning of the underlined idiom in the sentence.
“”The situation is getting out of hand ” the manager said to us.”

  • going to be handled soon
  • not in control anymore
  • can be passed on to someone else
  • not growing fast enough
Correct Answer
Answer: not in control anymore

Q 9. Find the most appropriate meaning of the given idiom.
“To be thrown in at the deep end”

  • need to do one thing at a time
  • unable to do the given work
  • try to do too many things at the same time
  • learn to do the difficult things too soon
Correct Answer
Answer: learn to do the difficult things too soon

Q 10. Find the most appropriate meaning of the given idiom.
“Come rain or shine”

  • in bad weather
  • in the monsoon
  • when it does not rain
  • whatever happens
Correct Answer
Answer: whatever happens

Leave a Reply

Your email address will not be published.