Puzzles – Verbal Reasoning Questions and Answers

There are some questions and answers based on Puzzles which are generally asked in various competitive examinations.

Puzzle is a game or problem which tests the logical skill of a candidate, to put required information together in a logical way, in order to arrive at correct solution of the puzzle.


Directions: Study the following information carefully and answer the questions given below. P, Q, R, S, R, V and W are seven friends. Each of them likes particular fruit, viz, Apple, Banana, Pear, Guava, Orange, Mango, and Watermelon and each of them has a favourite city, viz Mumbai, Pune, Delhi, Kolkata, Chennai, Hyderabad and Cochin.
The choices of fruit and favourite city of the seven friends are necessarily in the same order. Q lkes mango and his favorite city is Chennai. The one whose favorite city is Pune likes Watermelon. T’s favourite city is Kolkata.
R likes Guava and his favourite city is not Mumbai. W’s favourite city is Cochin and he does not like either Banana or Pear. The favourite city of the one who likes Orange is Hyderabad. T does not like pear. P’s favourite city is neither Pune not Hyderabad. S does not like Watermelon.

Q1. Who likes Apple?
A. W
B. T
C. C
D. P
E. Data Inadequate

Show Answer
Answer: A – W like a Apple

Q2. Which fruit does P like?
A. Apple
B. Orange
C. Pear
D. Watermelon
E. None of these

Show Answer
Answer: C – P like a Pear

Q3. Which is R’s Favourite city?
A. Mumbai
B. Pune
C. Hyderabad
D. Delhi
E. None of the above

Show Answer
Answer: D – R’s Favourite city is Delhi

Q4. Which of following combinations of Person-Fruit is incorrect?
A. R-Guava-Kolkata
B. V-Watermelon-Hyderabad
C. T-Banana-Cochin
D. S-Guava-Delhi
E. All are incorrect

Show Answer
Answer: E – All combinations are incorrect

Q. Which is V’s favourite city?
A. Hyderabad
B. Pune
C. Mumbai
D. Data Inadequate
E. None of these

Show Answer
Answer: B – V’s Favourite city is Pune

Eight people – E, F, G, H, J, K, L and M are sitting around a circular table facing the centre. Each of them is a different profession – Chartered Accountant, Columnist, Doctor, Engineer, Financial Analyst, Lawyer, Professor and Scientist, but not necessarily in the same order. F is sitting second to the left of K. The Scientist is an immediate neighbor of K. There are only three people between the Scientist and E. Only one person sits between the Engineer and E. The Columnist is to the immediate right of the Engineer. M is second to the right of K. H is the Scientist. G and J are immediate neighbours of each other. Neither G nor J is an Engineer. The Financial Analyst is to the immediate left of F. The lawyer is second to the right of the Columnist. The Professor is an immediate neighbor of the Engineer. G is second to the right of the Chartered Accountant.

Q5. Who is sitting second to the right of E?
A. The lawyer
B. G
C. The Engineer
D. F
E. K

Show Answer
Answer: B – G is sitting second to the right of E

Q6. Who amongst the following is the Professor?
A. F
B. L
C. M
D. K
E. J

Show Answer
Answer: D – K is the professor

Q7. Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and hence from a group. Which of the following does not belong to that group?
A. Chartered Accountant – H
B. M – Doctor
C. J – Engineer
D. Financial Analyst – L
E. Lawyer – K

Show Answer
Answer: C – Except J-Engineer, in all other options, there are three persons between first and second person.

Q8. What is the position of L with respect to the Scientist?
A. Third to the left
B. Second to the right
C. Second to the left
D. Third to the right
E. Immediate right

Show Answer
Answer: B – The position of L with respect to the scientist is second to the right

Q9. Which of the following statements is true according to the given arrangement?
A. The lawyer is second to the left of the Doctor
B. E is an immediate neighbor of the Financial Analyst
C. H sits exactly between F and the Financial Analyst
D. Only four people sit between the Columnist of F
E. All of the given statements are true

Show Answer
Answer: A – lawyer is second to the left of the doctor