SET 2 – Quantitative Aptitude Questions and Answers

Quantitative Aptitude Quiz for Every Competitive Exams GS Team published here most important Quantitative Aptitude Maths Questions and Answers in english for Every competitive exams like SBI, RRB, Railway, Police, Clerk, Bank IBPS and more. These questions and answers will be helpful for crack all competitive exams.

SET 2 – Quantitative Aptitude “Maths” Questions and Answers (Quiz) for Competitive Exams

Question 1. What is the square of (7 – 4x)?
1. 16×2 – 28x + 49
2. 49 – 28x – 16×2
3. 49 – 56x – 16×2
4. 16×2 – 56x + 49

Show Answer
Answer: 16x2 - 56x + 49

Question 2. Refer the below data table and answer the following question.
quantitative-aptitude-hindi-gksection3

If the company has issued six lakh shares between its five partners and if Basu offers to sell 15,000 of his shares to Ejaz, then Ejaz will have how many shares?
1. 240000 shares
2. 210000 shares
3. 225000 shares
4. 195000 shares

Show Answer
225000 shares

Question 3. The sale price of a toaster is Rs. 18000 after giving 10% discount, if the discount is given 37.5%, what will be its selling price?
1. Rs 7812.5
2. Rs 12500
3. Rs 8593.75
4. Rs 15468.75

Show Answer
Answer: Rs. 12500

Question 4. If a cylinder with a radius of 3.5 CM and height of 9.6 CM was melted, and formed into a cone with the same radius, what would be the height of this cone? (Use π = 22/7)
1. 3.2 CM
2. 6.4 CM
3. 1.6 CM
4. 4.8 CM

Show Answer
Answer: 3.2 CM

Question 5. Which of the following is not a quadratic equation?
1. 3x (x + 5) -11 = 2x (x – 2. + 6
2. 4x (x + 3. + 7 = 4x (x – 11. + 9
3. x (x + 2. -15 = x (2x – 5) + 11
4. 4×2 – 6x – 9 = 0

Show Answer
Answer: 4x (x + 3. + 7 = 4x (x - 11. + 9

Question 6. By selling 9 Rolex watches to a shopkeeper, there is a profit equal to the selling price of 4 Rolex watches. What will be his profit percentage?
1. 44.4 percent
2. 88.8 percent
3. 80 percent
4. 8.8 percent

Show Answer
Answer: 80 percent

Question 7. A circle is inscribed in a square. If the length of the diagonal of that square is 14√2 cm, then what is the area (in square CM) of that circle?
1. 308
2. 462
3. 154
4. 616

Show Answer
Answer: 154

Question 8. In ΔPQR, S and T are points located on the sides PQ and PR respectively. ST is parallel to QR. If S divides PQ in the ratio of 4: 1 and the length of QR is 15 CM, then what will be the length of ST?
1. 3 CM
2. 5 CM
3. 12 CM
4. 10 CM

Show Answer
Answer: 12 CM

Question 9. Refer the below data table and answer the following question.
quantitative-aptitude-hindi-gksection1

If the expenditure of a company was Rs. 275 crores in the year in which its profit was the lowest, then what was the revenue of the company.

What was the revenue of the company if its expenditure was Rs 275 crore in the year when its% profit was the least?
1. 357.5
2. 330
3. 302.5
4. 275

Show Answer
Answer: 302.5

Question 10. What will be the roots of the quadratic equation x2 – 25x + 156 = 0?
1. 12, 13
2. 25, 1
3. 9, 16
4. 31, 6

Show Answer
Answer: 12, 13
Q1. A man, a woman and a boy can together complete a piece of work in 3 days. If a man alone can do it in 6 days and a boy alone in 18 days, how long will a woman take to complete
the work?
A. 9 days
B. 21 days
C. 24 days
D. 27 days
Show Answer
Answer: A. 9 days

Q2. Which of the following equations has real roots?
A. 2x3 – 3x + 4 = 0
B. 2x2 – 7x + 5 = 0
C. 3x2 + 4x + 5 = 0
D. x2 + x + 4 = 0

Show Answer
Answer: B. 2x2 – 7x + 5 = 0

Q3. My grandfather was 8 times older to me 16 years ago. He would be 3 times of my age 8 years from now. Eight years ago, what was the ratio of my age to that of my grandfather?
A. 1 : 2
B. 1 : 5
C. 3 : 8
D. None of these

Show Answer
Answer: D. None of these

Q4. By selling 100 pencils, a shopkeeper gains the selling price of 20 pencils. His gain percent is
A. 25%
B. 20%
C. 15%
D. 12%

Show Answer
Answer: A. 25%

Q5. The ratio of the sum of two numbers and their L.C.M. is 7 : 12. If the H.C.F. is 4, the greatest number is
A. 20
B. 12
C. 24
D. 16

Show Answer
Answer: D. 16

Quantitative Aptitude Questions – SET 3

Leave a Reply

Your email address will not be published.