SET 13 – General Science Questions and Answers

SET 13 – General Science Questions with Answers – In this section very important science related gk questions and answers have been published Here the students are studying and preparing for various competitive exams. Can do Based on the Science Quiz Set published here, there are about ten questions and answers in which you can read the quiz of all science subjects. These All Science Quiz is an important for SSC, UPSC, Railway, Bank, IBPS Examination.

SET 13 – General Science GK Quiz for Competitive Examination

Q1. Metallic sutures are made up of:
A. Stainless steel
B. Silver
C. Both of the above
D. Magnesium

Show Answer
Answer: Both of the above

Q2. Which of the following salts will most likely yield an aqueous solution with a pH
below 7:
A. Sodium salicylate
B. Atropine sulphate
C. Potassium chloride
D. Potassium penicillin

Show Answer
Answer: Potassium penicillin

Q3. According to Higuchi model, drug release from porous matrix is directely related
to:
A. Time
B. Square root of time
C. Square of time
D. Porosity

Show Answer
Answer: Square root of time

Q4. Which one of these is not an antioxidant?
A. Sodium bisulphite
B. Sodium bromide
C. Sodium metabisulphite
D. Sodium sulphite

Show Answer
Answer: Sodium bromide

Q5. A mechanism that can cause a gene to move from one linkage group to another
A. Translocation
B. Inversion
C. Crossing over
D. Duplication

Show Answer
Answer: Translocation

Q6. PHC stands for:
A. Pharmacy Health Centre
B. Public Health Centre
C. Pharmaceutical Health Centre
D. Primary health centre

Show Answer
Answer: Primary health centre

Q7. Stomatal index in Indian senna is in the range of:
A. 17 to 20
B. 20 to 23
C. 23 to 26
D. 26 to 29

Show Answer
Answer: 17 to 20

Q8. Which of the following analgesics is a phenanthrene derivative?
A. Fentanyl
B. Morphine
C. Methadone
D. Pentazocine

Show Answer
Answer: Morphine

Q9. Narcotics analgesics should:
A. Relieve severe pain
B. Increase in pain
C. Increase anxiety
D. None of these

Show Answer
Answer: Relieve severe pain

Q10. In HPLC valve that controls the solvent and back flow is:
A. Rotary valve
B. Check valve
C. Both of the above
D. None of these

Show Answer
Answer: Check valve

General Science Questions – SET 14

General Science Questions – SET 12

Leave a Reply

Your email address will not be published.