SET 5 – General Science Questions and Answers

SET 5 – General Science Questions with Answers – In this section very important science related gk questions and answers have been published Here the students are studying and preparing for various competitive exams. Can do Based on the Science Quiz Set published here, there are about ten questions and answers in which you can read the quiz of all science subjects. These All Science Quiz is an important for SSC, UPSC, Railway, Bank, IBPS Examination.

SET 5 – General Science GK Quiz for Competitive Examination


Question 1. Who invented dynamite?
1. Alfred Bernard Nobel
2. Alexander
3. Aristotle
4. Philippine

Show Answer
Answer: Alfred Bernard Nobel

Question 2. Which of the following elements is the first element to be formed in a laboratory?
1. Helium
2. Urea
3. Phosphorus
4. Calcium

Show Answer
Answer: Urea

Question 3. Who is the first person to land on the moon?
1. Sunita William
2. Neil Arm Strong
3. Yuri Gagarin
4. Alfred Bernard Nobel

Show Answer
Answer: Neil Arm Strong

Question 4. Which part of the body is affected in Alzheimer’s?
1. Brain
2. nose
3. Throat
4. Ear

Show Answer
Answer: Brain

Question 5. Brain disease is detected by which of the following?
1. EEG Test
2. x ray
3. Ultrasound
4. None of these

Show Answer
Answer: EEG test

Question 6. Which German mechanical engineer discovered X-rays?
1. Wilham Rotzen
2. James Hames
3. Alex Ray
4. None of these

Show Answer
Answer: Wilham Rotzen

Question 7. Which of the following devices measures the depth of the ocean?
1. Alt meter
2. Multi Meter
3. Hecto Meter
4. Samo meter

Show Answer
Answer: ulti meter

Question 8. What is the name of the first satellite left by India?
1. ISRO
2. Indian heats up
3. James Hayes
4. Arya Bhatt

Show Answer
Answer: Arya Bhatt

Question 9. Which of the following is a major component of honey?
1. Sodium
2. Calcium
3. Fructose
4. Mitochondria

Show Answer
Answer: Fructose

Question 10. Which scientist invented the telephone?
1. Graham Bell
2. Galileo Gallilli
3. Alexander Fleming
4. Arya Bhatt

Show Answer
Answer: Graham Bell
Q6. Digestion is not a function of which of the following?
A. Biotin
B. Pepsin
C. Rennin
D. None of the above
Show Answer
Answer: Biotin

Q7. Identify chemical name of vitamin C?
A. Ascorbic acid
B. Retinol
C. Thiamine
D. Tochopherol

Show Answer
Answer: Ascorbic acid

Q8. Which among the following principle is used by Bats?
A. RADAR (Radio Detective & Ranging)
B. SONAR (Sound Navigation & Ranging)
C. Law of reflection
D. Doppler effect

Show Answer
Answer: SONAR (Sound Navigation & Ranging)

Q9. Water at approx 4 degree centigrade has _____
A. Minimum density
B. Maximum density
C. Maximum Volume
D. None of the above

Show Answer
Answer: Maximum density

Q10. Milk is basically a type of:
A. Emulsion
B. Solvent
C. Suspension
D. Gel

Show Answer
Answer: Emulsion

General Science Questions – SET 6

General Science Questions – SET 4

Leave a Reply

Your email address will not be published.