SET 10 – SSC CGL Questions and Answers

SSC CGL Quiz Set-10 : Preparation here set-10 SSC combined graduate level exam questions and answers.

SET 10 – SSC CGL Quiz for Competitive Examination

Question 1. Simplify: 3 ÷ 8 + 5.75 x 1.2 – {0.125 + (1 – 0.25)}
A. 6.4
B. 6.95
C. 7.2
D. 7.5

Show Answer
Answer: 6.4

Question 2. If x + y + z = 16 and xy + yz + zx = 78, then find the value of x³ + y³ + z³ – 3xyz.
A. 176
B. 258
C. 352
D. 716

Show Answer
Answer: 352

Question 3. Two pipes A and B can fill a tank in 15 minutes and 20 minutes respectively. Both pipes were opened simultaneously, but pipe A was closed after 4 minutes. How long will it take to fill the tank?
A. 10 minutes 20 seconds
B. 11 minutes 45 seconds
C. 12 minutes 30 seconds
D. 14 minutes 40 seconds

Show Answer
Answer: 14 minutes 40 seconds

Question 4. The father is twice the age of his elder son. Ten years later, the father’s age will be three times that of his younger son. If there is a difference of 15 years between the ages of both the sons, find the age of the father.
A. 40 years
B. 45 years
C. 50 years
D. 55 years

Show Answer
Answer: 50 years

Question 5. Lakshmi, Raji and Sujata can do a work in 36, 54 and 72 days respectively. The three began to do that work together but Lakshmi left for 8 days before the completion of the work and 12 days before the completion of the agreed work. Only Sujatha worked till the last. In how many days the work is completed?
A. 15
B. 20
C. 24
D. 40

Show Answer
Answer: 24

Question 6. A person lost 12% on selling an item with a discount of 20%. What percentage of profit or loss will be made if the item is sold at 5% discount on the marked price?
A. 1% loss
B. 5% loss
C. 3.5% profit
D. 4.5% profit

Show Answer
Answer: 4.5% profit

Question 7. In a business venture, Siva invested 1/4 part of the capital for 15 months, and Babu received 2/3 of the profit for his share. For how long did Babu invest the money?
A. 3 months b.
B. 6 months
C. 10 months
D. 12 months

Show Answer
Answer: 10 months

Question 8. 40% of the adults in the village are illiterate, 75% of the children are educated. If the ratio of adults and children is 2: 3 respectively, then what percentage of the population is educated?
A. 59%
B. 66%
C. 69%
D. 78%

Show Answer
Answer: 69%

Question 9. Akhil and Biju enter into a partnership, and Akhil invested Rs 10,000 for the partnership. After 4 months, Akhil withdraws 2000 rupees. And again after 5 months, he again withdraws 3000 rupees. If Biju invests a certain amount in the partnership at the beginning of the year and maintains it and receives 9600 Upea as his share out of the total profit of Rs 19,100 for the year, what is Biju’s monthly share in the company?
A. 6000 rupees
B. 8000 rupees
C. 12000 rupees
D. 96000 rupees

Show Answer
Answer: Rs 8000

Question 10. A fixed sum of money at the same rate of simple interest becomes Rs 9800 after 5 years and Rs 12005 after 8 years. Find the rate of interest.
A. 5%
B. 8%
C. 12%
D. 15%

Show Answer
Answer: 12%

SSC CGL Exam Questions – SET 9

Leave a Reply

Your email address will not be published.