SET 3 – SSC MTS Questions and Answers

SET 3 – SSC (MTS) Questions Answers Here we published Staff Selection Commission Multi Tasking Staff Exam gk questions and answer. These questions are very helpful for ssc mts exam preparation.

SET 3 – SSC Multi-Tasking Staff (MTS) Exam Questions and Answers

Question 1. Where are Bushmen generally found?
1. Kalahari Desert
2. Desert of Australia
3. Thar Desert
4. The Desert of Central Asia

Show Answer
Answer: Kalahari Desert

Question 2. Which of the following mountains of India is considered the oldest?
1. Himalaya
2. Vindhyan
3. Aravali
4. Satpura

Show Answer
Answer: Aravali

Question 3. Where is the ‘Sargasso Sea’ position?
1. North Pacific Ocean
2. Indian Ocean
3. North Atlantic Ocean
4. Asia Continent

Show Answer
Answer: North Atlantic Ocean

Question 4. Which one of the provisions in the Constitution of India makes special provision with respect to the State of Assam?
1. Article 371A
2. Article 371B
3. Article 371 C
4. Article 371 D

Show Answer
Answer: Article 371B

Question 5. Under which Article of the Constitution, the Governor has the power to promulgate Ordinances in the Legislature of the Legislature?
1. Article 155
2. Article 156
3. Article 212
4. Article 213

Show Answer
Answer: Article 213

Question 6. For the first time in independent India, the post of Parliamentary Secretary was created in which year?
1. 1951
2. 1952
3. 1957
4. 1962

Show Answer
Answer: 1951

Question 7. The first need was felt to provide constitutional status to Gram Panchayats-
1. By Balwantray Mehta Committee (1957)
2. By Ashok Mehta Committee (1977)
3. By GVK Rao Committee (1985)
4. L.M. By Singhvi Committee (1986)

Show Answer
Answer: L.M. By Singhvi Committee (1986)

Question 8. Regarding the following revolutionary features of the Constitution (73rd Amendment) Act, 1992, consider the following:
1. Constitutional Status to Panchayati Raj Institutions
2. Mandatory Elections of Panchayati Raj Institutions
3. Transfer of works by the State Government
4. Constitution of separate State Election Commission

Which of the following is correct?
1. 1 and 4
2. 1, 2 and 3
3. 3 and 4
4. 1,2,3 and 4

Show Answer
Answer: 1,2,3 and 4

Question 9. Which one of the following is not included in the definition of public authority under Right to Information Act 2005?
1. Any authority / body established / constituted under the Constitution
2. Civil Society Organization
3. Any authority / body established / constituted by notification of appropriate Government
4. Any authority / entity established / constituted under the Parliamentary Act

Show Answer
Answer: Civil Society Organization

Question 10. In which report of the World Bank, the idea of ​​Good Governance was emphasized?
1. 1990
2. 1992
3. 1998
4. 1999

Show Answer
Answer: 1992

SSC MTS Exam Questions – SET 4

SSC MTS Exam Questions – SET 2

Leave a Reply

Your email address will not be published.