SET 5 – UPSC Questions and Answers

UPSC GK Quiz Set-5 – Here we have published some very important General Knowledge Questions Answers of UPSC-Set-5 for UPSC (Union Public Service Commission) exam. All these gk quiz will be available in the upcoming UPSC.

UPSC Quiz Set-5 for Upcoming UPSC Exam

Q1. What is the first page of any web site called?
A. Home page
B. Internal page
C. External page.
D. Contact Page

Show Answer
Answer: Home page - The first page of any web site is called home page.

Q2. In which of these states are the Zojila Pass located?
A. Haryana
B. Jammu Kashmir
C. Himachal Pradesh.
D. Kerala

Show Answer
Answer: Jammu Kashmir - Zojila is a famous pass located in the Zaskar range in Jammu and Kashmir. This pass comes under the Himalayas. By this, Srinagar and Leh connect by road. Due to landslides at Zojila Pass, the fear of slipping road always remains.

Q3. Which of these explorers discovered India?
A. Aryabhata
B. Pythagoras
C. Newton
D. Vasco de Gama

Show Answer
Answer: Vasco di Gama - Dom Vasco da Gama was a Portuguese explorer, one of the most successful explorers of the European search era and commander of ships traveling directly from Europe to India. Which reached India via the Cape of Good Hope, the southern corner of Africa. Vasco di Gama discovered India.

Q4. Which of the following is the winner of Femina Miss India 2013?
A. Aditi Arya
B. Liesell Laurie
C. Rolen strauss
D. Navneet Kaur Dhillon

Show Answer
Answer: Navneet Kaur Dhillon - Navneet Kaur Dhillon is an Indian film actress, model and partner of Miss World 2013. Navneet Kaur Dhillon Femina is the winner of Miss India 2013. She currently lives in Patiala in Punjab.

Q5. Which of these states has the Thar Desert?
A. Punjab
B. Rajasthan
C. Kerala
D. Kolkata

Show Answer
Answer: Rajasthan - The Thar Desert is located in the northwest of India and southeast of Pakistan. Most of it is located in Rajasthan but some parts are also spread in Haryana, Punjab, Gujarat and Sindh and Punjab provinces of Pakistan.

Q6. Which of the following states has Silent Valley National Park?
A. Punjab
B. Rajasthan
C. Kerala
D. Kolkata

Show Answer
Answer: Kerala - Silent Valley National Park is a national park in Palakkad district of Kerala state in southern India in the Nilgiri Mountains.

Q7. Which of the following was India’s first Miss India?
A. Rita Faria
B. Vanya Mishra
C. Pramila
D. Sushmita Sen

Show Answer
Answer: Pramila

Q8. What is the pigeon symbolized?
A. Vijay
B. Religion
C. Peace
D. Justice

Show Answer
Answer: Shanti - Pigeon is a bird found all over the world. It is a regular, flying bird whose body is covered with feathers. It has a small pointed beak in place of the mouth. In olden times it was used to send letters and letters. The pigeon is considered a symbol of peace.

Q9. Navneet Kaur Dhillon, winner of Femina Miss India 2013, hails from which Indian city?
A. Punjab
B. Haryana
C. Delhi
D. Bangalore

Show Answer
Answer: Punjab - Navneet Kaur Dhillon is an Indian film actress, model and partner of Miss World 2013. Navneet Kaur Dhillon is the winner of Femina Miss India 2013. It currently lives in Patiala in Punjab.

Q10. In which part of our body is the smallest bone found?
A. Foot
B. Ear
C. Nose
D. Waist

Show Answer
Answer: Cannes - Stapes (in ear) is the smallest bone of human body.

UPSC Exam Questions – SET 6

UPSC Exam Questions – SET 4

Leave a Reply

Your email address will not be published.