SET 6 – UPSC Questions and Answers

UPSC GK Quiz Set-6 – Here we have published some very important General Knowledge Questions Answers of UPSC-Set-6 for UPSC (Union Public Service Commission) exam. All these gk quiz will be available in the upcoming UPSC.

UPSC Quiz Set-6 for Upcoming UPSC Exam

Q1. Which of the following is the capital of Chhattisgarh state?
A. Shimla
B. Delhi
C. Jaipur
D. Raipur

Show Answer
Answer: Raipur - Raipur is the capital of Chhattisgarh. It is the 26th state of the country. Chhattisgarh was divided from Madhya Pradesh on 01 November 2000.

Q2. How many spokes are there in the Ashoka Chakra of the national flag of India?
C. 24
B. 28
C. 25
D. 30

Show Answer
Answer: 24 - The Ashoka Chakra of the National Flag of India consists of 24 matchsticks.

Q3. Which of these types of wind brings rain in India?
A. Business
B. Wester
C. Monsoon
D. hydropower

Show Answer
Answer: Monsoon Wind

Q4. What is the place of India in the world in terms of wind area?
A. 7
B. 9
C. 12
D. 2

Show Answer
Answer: 7

Q5. Which of these is the first Indian woman Miss World (Vishwa Sundari)?
A. Rita Faria
B. Vanya Mishra
C. Rolen strauss
D. Navneet Kaur Dhillon

Show Answer
Answer: Rita Faria - Rita Faria Powell is the first Indian and Asian woman to win the Miss World title. She is the first Indian Miss World to specialize in medical science.

Q6. Which of the following is the winner of Femina Miss India 2012?
A. Aditi Arya
B. Vanya Mishra
C. Rolen strauss
D. Navneet Kaur Dhillon

Show Answer
Answer: Vanya Mishra - Vanya Mishra of Chandigarh Femina Miss India is the winner of 2012.

Q7. On which day is National Voters Day celebrated in India?
A. 7 January
B. 9 January
C. 12 Farbari
D. 25 January

Show Answer
Answer: 25 January - National Voters Day in India is celebrated on 25 January every year. In the largest democracy like India in the world, National Voters' Day was being observed in view of the declining trend regarding voting. The purpose of the Election Commission was to identify all those eligible voters every year in all polling booth areas across the country.

Q8. Which of the following is the capital of Haryana state?
A. Chandigarh
B. Delhi
C. Jaipur
D. Raipur

Show Answer
Answer: Chandigarh - Chandigarh is a union territory of India, which is also the capital of two Indian states, Punjab and Haryana. Its name means fort of silver. It is attributed to Chandika or a temple of Chandi, a form of Hindu goddess Durga.

Q9. Femina Miss India 2012 winner Vanya Mishra hails from which city of India?
A. Chandigarh
B. Haryana
C. Delhi
D. Bangalore

Show Answer
Answer: Chandigarh - Femina Miss India 2012 winner Vanya Mishra hails from Chandigarh city of India.

Q10. Which of the following is the capital of Telangana state?
A. Chandigarh
B. Vijaypur
C. Jaipur
D. Hyderabad

Show Answer
Answer: Hyderabad - Telangana is the 29th state of India formed out of Andhra Pradesh state of India. Hyderabad has been made the joint capital of Telangana and Andhra Pradesh for ten years. This ecosystem is made up of Telugu speaking areas of Rajwade called Hyderabad, India.

UPSC Exam Questions – SET 7

UPSC Exam Questions – SET 5

Leave a Reply

Your email address will not be published.