Set 18 – Geography Questions and Answers

Geography GK Set-18 : – The questions and answers of Geography GK Set-18 below are published (Geography General Knowledge Set-18). All the Geography published in this section, Set-18 Questions and answers will be important and helpful for you in all banking and more examinations like Bank, Railways, SSC and More.etc.

Set 18 – Geography General Knowledge Questions and Answers


Q1. Where is Dead Sea situated among the following continents?
A. Europe
B. Australia
C. Asia
D. Africa

Show Answer
Answer: C. Asia

Q2. Which of the following oceans are connected by Panama Canal?
A. Pacific and Atlantic
B. Atlantic and Indian Ocean
C. Indian Ocean and Pacific
D. Atlantic and North Ocean

Show Answer
Answer: A. Pacific and Atlantic

Q3. Which of the following phenomenon causes the shape of the earth?
A. Internal Structure
B. Atmospheric pressure
C. Rotation
D. Revolution

Show Answer
Answer: C. Rotation

Q4. The surface of the earth is still irregular inspite of millions of years of gradation, because
A. Gradation is a slow process
B. Gradation does not reduce irregularities
C. Deposition of material re-elevates the land
D. Parts of the crust have been uplifted

Show Answer
Answer: D. Parts of the crust have been uplifted

Q5. The line joing place of equal atmospheric pressure is termed
A. Contour
B. Isohyet
C. Isotherm
D. Isobar

Show Answer
Answer: D. Isobar

Q6. What is Isthmus?
A. The mouth of a river where it joins the sea
B. A narrow strip of sea dividing two oceans
C. A narrow strip of land joining two seas of oceans
D. A piece of projected land

Show Answer
Answer: C. A narrow strip of land joining two seas of oceans

Q7. Where is the Gol Gumoaz Located?
A. Andhra Pradesh
B. Maharashtra
C. Karnataka
D. Gujarat

Show Answer
Answer: C. Karnataka

Q8. Raining in Bombay is
A. Mostly in summer
B. Mostly in winter
C. Throughout the year evenly
D. Very rare

Show Answer
Answer: A. Mostly in summer

Q9. The Climate of India is
A. Mediterrian type
B. Equatorial type
C. Desert type
D. Monsoon type

Show Answer
Answer: D. Monsoon type

Q10. Koderma, a place in Jharkhand is famous for
A. Mica mining centre
B. Photogoods
C. Cement factory
D. Leather goods

Show Answer
Answer: A. Mica mining centre

Geography Questions – SET 19

Geography Questions – SET 17

Leave a Reply

Your email address will not be published.