SET 7 – UPSC Questions and Answers

UPSC GK Quiz Set-7 – Here we have published some very important General Knowledge Questions Answers of UPSC-Set-7 for UPSC (Union Public Service Commission) exam. All these gk quiz will be available in the upcoming UPSC.

UPSC Quiz Set-7 for Upcoming UPSC Exam

Q1. Which of the following is Miss South Africa of 2015?
A. Aditi Arya
B. Liesell Laurie
C. Rolen strauss
D. Sushmita Sen

Show Answer
Answer: Liesell Laurie - Miss South Africa of 2015 is Liesell Laurie. The Miss South Africa Contest took place on March 29, 2015 in the city of Superbowl.

Q2. The capital of which of these states is Bengaluru?
A. Karnataka
B. Kerala
C. Punjab
D. Haryana

Show Answer
Answer: Karnataka - Karnataka, also known as Karnataka, is a state in South India. This state was formed on 1 November 1956 under the State Reorganization Act. Earlier it was called Mysore State. It was renamed as Karnataka in 1973.

Q3. How many districts or districts are there in the state of West Bengal?
A. 45
B. 23
C. 60
D. 15

Show Answer
Answer: 23 - West Bengal is a state located in the eastern part of India. Its neighborhoods are Nepal, Sikkim, Bhutan, Assam, Bangladesh, Odisha, Jharkhand and Bihar. Its capital is Kolkata. There are 23 districts or districts in this state.

Q4. In which of these places is the headquarters of State Bank of India?
A. Delhi
B. Chennai
C. Mumbai
D. Kolkata

Show Answer
Answer: Mumbai - State Bank of India is the largest and oldest bank in India. The State Bank of India was established on 1 July 1944. State Bank of India is headquartered in Mumbai.

Q5. In how many of these zones is the Indian Railways (Indian Railways) divided?
A. 25
B. 30
C. 17
D. 50

Show Answer
Answer: 17 - Indian Railways is divided into 17 zones.

Q6. From which place Mother Teresa was born.
A. America
B. Australia
C. India
D. Skopje Macedonia

Show Answer
Answer: Skopje Macedonia - Mother Teresa who has been conferred by the Roman Catholic Church as Teresa, the saint of Calcutta. Mother Teresa was born in Skopje Macedonia. Mother Teresa was a Roman Catholic nun. Who voluntarily took Indian citizenship in 1948. He founded the Missionaries of Charity in Kolkata in 1950. He helped the poor, sick, orphans and dying people for 45 years and also paved the way for the spread of Missionaries of Charity.

Q7. How many Miss World titles does India have so far?
A. 5
B. 8
C. 7
D. 4

Show Answer
Answer: 5 - India has 5 Miss World Titles so far.

Q8. In which year did Rita Faria become the first Miss World from the country?
A. 1965
B. 1966
C. 1967
D. 1964

Show Answer
Answer: 1966 - Rita Faria Powell is the first Indian and Asian-origin woman to win the Miss World title in 1966. She is the first Indian Miss World to specialize in medical science.

Q9. The capital of which of these states is Thiruvananthapuram?
A. Karnataka
B. Kerala
C. Punjab
D. Haryana

Show Answer
Answer: Kerala - Kerala is a province of India. Its capital is Thiruvananthapuram. Malayalam is the main language here. Apart from Hindus and Muslims, Christians also live here in large numbers. On the south-western border of India lies a beautiful terrain between the Arabian Sea and Sahyadri mountain ranges, known as Kerala.

Q10. How many countries border the state of West Bengal?
A. 5
B. 2
C. 6
D. 3

Show Answer
Answer: 3 - West Bengal state borders with 3 countries.

UPSC Exam Questions – SET 8

UPSC Exam Questions – SET 6

Leave a Reply

Your email address will not be published.