SET 9 – UPSC Questions and Answers

UPSC GK Quiz Set-9 – Here we have published some very important General Knowledge Questions Answers of UPSC-Set-9 for UPSC (Union Public Service Commission) exam. All these gk quiz will be available in the upcoming UPSC.

UPSC Quiz Set-9 for Upcoming UPSC Exam

Q1. The capital of which of these states is Mumbai?
A. Madhya Pradesh
B. Kerala
C. Maharashtra
D. Haryana

Show Answer
Answer: Maharashtra - Maharashtra is a state of India located in the south central part of India. It is counted among the wealthiest states in India. Its capital is Mumbai, which is also known as India's largest city and financial capital of the country.

Q2. How many subsidiaries does State Bank of India have?
C. 9
B. 5
C. 1
D. 19

Show Answer
Answer: 5 - State Bank of India has 5 subsidiary banks. State Bank of Bikaner and Jaipur, State Bank of Hyderabad, State Bank of Mysore, State Bank of Travancore and State Bank of Patiala.

Q3. In how many of these countries does Indian Railways run?
A. 8
B. 4
C. 2
D. Only in India

Show Answer
Answer: 4 (Bangladesh, Pakistan, Nepal) - Indian railways run together with India in Bangladesh, Pakistan, Nepal.

Q4. Which award was awarded to Mother Teresa in 1979?
A. Bharat Ratan
B. Padma Shri
C. Nobel Prize for Peace
D. Padam Vibhushan

Show Answer
Answer: Nobel Prize for Peace - Mother Teresa who has been conferred by the Roman Catholic Church as Teresa, the saint of Calcutta. Mother Teresa was born in Skopje Macedonia in 1910. Mother Teresa was a Roman Catholic nun. Who voluntarily took Indian citizenship in 1948. He founded the Missionaries of Charity in Kolkata in 1950. Mother Teresa was awarded the Nobel Peace Prize in 1979.

Q5. The capital of which of these states is Imphal?
A. Madhya Pradesh
B. Kerala
C. Manipur
D. Haryana

Show Answer
Answer: Manipur - Manipur is a state of India, its capital is Imphal, the neighboring states of Manipur are: Nagaland in the north and Mizoram in the south, Assam in the west; And in the east, it borders Myanmar. Its area is 22,347 sq km (8,628 sq mi).

Q6. Which of the following is the first female head of State Bank of India?
A. Arundhati Bhattacharya
B. Nehru
C. Bhimrao Ambedkar
D. None of these

Show Answer
Answer: Arundhati Bhattacharya - Arundhati Bhattacharya was formerly the chairman of State Bank of India, the largest bank in India and the first woman head of State Bank of India. He assumed this position on 7 October 2013. He succeeded Shri Pratip Chaudhary, who retired from this post on 30 September.

Q7. Where is the headquarters of Indian Railways located?
A. Punjab
B. Mumbai
C. Delhi
D. Kolkata

Show Answer
Answer: Delhi - Indian Railways is Asia's largest rail network and second largest rail network in the world with a single government ownership. The headquarters of the Indian Railways is located in Delhi. It has been the main component of India's transportation sector for more than 160 years, it is the world's largest employer, having more than 1.3 million employees.

Q8. In which of these places is the place called Kalighat Home for Dying (Nirmal Hriday) located?
A. Mumbai
B. Kolkata
C. Delhi
D. Rajasthan

Show Answer
Answer: Kolkata - Kalighat Home for Dying (Nirmal Hriday) is located in Kolkata.

Q9. The capital of which of these states is Shillong?
A. Madhya Pradesh
B. Meghalaya
C. Manipur
D. Haryana

Show Answer
Answer: Meghalaya - Meghalaya is a state located in the northeast of India, Meghalaya has an area of ​​about 22,429 square kilometers. The population here is 2,175,000. To its north is Assam, which is divided by the Brahmaputra River, and Bangladesh is located in the south.

Q10. Pratip Chaudhary has been the chairperson of which of these banks?
A. Bank of India
B. State Bank of India
C. Canara Bank
D. Yes Bank

Show Answer
Answer: State Bank of India

UPSC Exam Questions – SET 10

UPSC Exam Questions – SET 8

Leave a Reply

Your email address will not be published.