Agriculture Questions and Answers Section 3

1. Shield budding method is also known as:
A. T­Budding
B. Patch budding
C. Chip budding
D. Ring budding

Show Answer
Answer: T­Budding

2. Which of the following crop covers largest land area under cultivation in Madhya Pradesh:
A. Chick pea
B. Cotton
C. Wheat
D. Soyabean

Show Answer
Answer: Soyabean

3. Deep water rice varieties is/are:
A. Madhukar
B. Jalamagn
C. Jaisuria
D. All of the above

Show Answer
Answer: All of the above

4. Quickest method of plant breeding is:
A. Selection
B. Introduction
C. Hybridization
D. Mutation breeding

Show Answer
Answer: Introduction

5. Number of Agro Climatic regions of Madhya Pradesh are:
A. 9
B. 10
C. 11
D. 15

Show Answer
Answer: 11

6. Pusa Jai Kishan is a variety of:
A. Wheat
B. Rice
C. Mustard
D. Maize

Show Answer
Answer: Mustard

7. Which of the following is cash crops
A. Jute
B. Cotton
C. Sugarcane
D. All of the above

Show Answer
Answer: All of the above

8. Citrus Canker is caused by:
A. Agrobacterium
B. Erwinia
C. Stophylococci
D. Xanthomonas citri

Show Answer
Answer: Xanthomonas citri

9. Weeds are controlled with the help of:
A. Reeper
B. Trolley
C. Cultivator
D. Seed Drill

Show Answer
Answer: Cultivator

10. Chhena is used for the preparation of:
A. Sandesh
B. Rajbhog
C. Rasgulla
D. All of the above

Show Answer
Answer: All of the above
Error: View dc46e4cc3t may not exist