SET 2 – Politics Questions and Answers

Set-2 Political Science GK Questions and Answers | All the questions and answers of political quiz section-2 are based on political science which will be helpful for various competitive exams.

SET 2 – Politics GK Questions and Answers for Every Competitive Exams

Q1. Who is the first Minister of Law and Justice of India?
1. Hans Raj Khanna
2. Lokmanya Tilak
3. Bhimrao Ambedkar
4. Ashok Kumar Sen

Show Answer
Answer: Bhimrao Ambedkar

Q2. When was the Bharatiya Janata Party founded?
1. 15 April 1950
2. 6 April 1980
3. 26 January 1950
4. 26 January 1980

Show Answer
Answer: 6 April 1980

Q3. Which of the following was associated with Gandhiji during the Salt Satyagraha?
1. Lokmanya Tilak
2. Sarojini Naidu
3. Sardar Patel
4. Gopalakrishna Gokhale

Show Answer
Answer: Sarojini Naidu

Q4. Which of the following is the founder of Rashtriya Swayamsevak Sangh?
1. Morarji Desai
2. Sarojini Naidu
3. Atal Bihari Vajpayee
4. Keshav Baliram Hedgewar

Show Answer
Answer: Keshav Baliram Hedgewar

Q5. Who was the Governor General during the independence of India?
1. Sarojini Naidu
2. Morarji Desai
3. Lord Curzon
4. Lord Mountbatten

Show Answer
Answer: Lord Mountbatten

Q6. When was the Aam Aadmi Party established?
1. 16 October 2013
2. 26 November 2012
3. 15 December 2012
4. 15 November 2013

Show Answer
Answer: 26 November 2012

Q7. Who was the first President of All India Trade Union Congress?
1. Swami Sahajanand
2. Lala Rajpat Rai
3. Jawaharlal Nehru
4. Deewana Chamanlal

Show Answer
Answer: Lala Rajpat Rai

Q8. Who was the first president of Indian National Congress?
1. W. C. Banerjee
2. Ballabhbhai Patel C
3. Lala Rajpat Rai
4. Motilal Nehru

Show Answer
Answer: WC Banerjee

Q9. Which of these events is considered the birth of the concept of nationalism?
1. Renaissance
2. French Revolution
3. Proud Revolution
4. Religious reform movement

Show Answer
Answer: Renaissance

Q10. Which of these is called the Grand Old Man of India?
1. Dadabhai Naoroji
2. Gopalakrishna Gokhale
3. Subhash Chandra Bose
4. Mahatma Gandhi

Show Answer
Answer: Dadabhai Naoroji

Q11. In which of the following years was the United Nations Charter of Human Rights approved?
1. 1956
2. 1856
3. 1958
4. 1948

Show Answer
Answer: 1948

Political Questions – SET 3

Leave a Reply

Your email address will not be published.