SET 3 – Politics Questions and Answers

Set-3 Political Science GK Questions and Answers | All the questions and answers of political quiz section-3 are based on political science which will be helpful for various competitive exams.

SET 3 – Politics GK Questions and Answers for Every Competitive Exams

Q1. Who said that Gandhiji gave the national movement the form of a revolutionary movement and mass movement?
1. Coupland
2. Gokhale
3. Subhash Chandra Bose
4. Luis Ficer

Show Answer
Answer: Coupland

Q2. Where is the headquarters of ‘Gadar Party’ located?
1. In Berlin
2. In Karachi
3. In Moscow
4. In San Francisco

Show Answer
Answer: in San Francisco

Q3. In which year was the Bharatiya Jan Sangh established?
1. 26 September 1920
2. 20 March 1650
3. 21 October 1951
4. 26 March 1920

Show Answer
Answer: 21 October 1951

Q4. In which year NITI Aayog was established?
1. 1 January 2015
2. 21 April 2013
3. 19 June 2014
4. 21 January 2014

Show Answer
Answer: 1 January 2015

Q5. What is the symbol of Bharatiya Janata Party?
1. Elephant
2. watch
3. Lantern
4. Lotus

Show Answer
Answer: Lotus

Q6. When did Mahatma Gandhi start publishing Harijan magazine?
1. 1947
2. 1956
3. 1923
4. 1933

Show Answer
Answer: 1933

Q7. From where did Subhash Chandra Bose start his movement against the British?
1. From Thailand
2. From Burma
3. From Japan
4. From Singapore

Show Answer
Answer: From Singapore

Q8. What is the minimum age to be a candidate for Rajya Sabha?
1. 32
2. 42
3. 35
4. 26

Show Answer
Answer: 35

Q9. In which year was the Planning Commission established?
1. 1940
2. 1950
3. 1942
4. 1965

Show Answer
Answer: 1950

Q10. What was the name of the Planning Commission changed in 2014?
1. Mukherjee Commission
2. Central Commission
3. NITI Aayog
4. Other

Show Answer
Answer: NITI Aayog

Political Questions – SET 4

Political Questions – SET 2

Leave a Reply

Your email address will not be published.