Agriculture Questions and Answers Section 8

1. Heterosis is:
A. Hybrid sterility
B. Hybrid vigour
C. Hybrid Incompatibility
D. None of the above

Show Answer
Answer: Hybrid vigour

2. Rennet is
A. Vitamin
B. Hormone
C. Enzymes
D. None of the above

Show Answer
Answer: Enzymes

3. Botanical name of lentil is:
A. Oryza sativa
B. Lens esculenta
C. Pisum sativum
D. Avena Sativa

Show Answer
Answer: Lens esculenta

4. Cheapest way of treating alkaline soil is by adding:
A. Gypsum
B. NaOH
C. NPK
D. None of these

Show Answer
Answer: Gypsum

5. Soils transported by running water is known as:
A. Colluvial
B. Eolian
C. Alluvial
D. Glacial

Show Answer
Answer: Alluvial

6. The fertile soil has:
A. More organic matter
B. More water holding capacity
C. Both of the above
D. None of these

Show Answer
Answer: Both of the above

7. Banas dairy is located at:
A. Gandhinagar
B. Palanpur
C. Mehsana
D. Surat

Show Answer
Answer: Palanpur

8. Acid Sulphate soils are found mostly in:
A. Desert areas
B. Tarai areas
C. Coastal areas
D. None of the above

Show Answer
Answer: Coastal areas

9. Which of the following Herbicides is not a Carbamates?
A. Propham
B. Barban
C. Dalapon
D. Dichlormate

Show Answer
Answer: Dalapon

10. King of arid fruits:
A. Ber
B. Litchi
C. Banana
D. Custard Apple

Show Answer
Answer: Ber
Error: View dc46e4cc3t may not exist