Bank Exam Questions and Answers Set- 7

Set 7 – Bank Exam GK Questions and Answers | SBI, IBPS PO, RBI and Bank Clerk

Bank Exam GK – Set 7:- Below are the questions and answers of Banking GK Questions Section-7, All Bank related questions published in this section will be important and helpful for you in all banking exams like SBI, IBPS PO, RBI and Bank Clerk etc.

Question 1. Which of the following banks paid a penalty of Rs 2 crore to the Reserve Bank of India?

  1. Canara Bank
  2. Lakshmi Vilas Bank
  3. Kotak Mahindra Bank
  4. IDFC Bank
Show Answer
Answer: IDFC Bank

Question 2. Which of these banks can issue foreign currency?

  1. REITS
  2. Indian Bank
  3. Invites
  4. None of these
Show Answer
Answer: None of these

Question 3. National Housing Bank (NHB), a wholly owned subsidiary of Reserve Bank of India (RBI), was set up under which of the following functions?

  1. Banking Regulation Act, 1949
  2. Reserve Bank of India Act, 1934
  3. Companies Act, 1956
  4. National Housing Bank Act, 1987
Show Answer
Answer: National Housing Bank Act, 1987

Question 4. Which bank has launched M-wallet with Mobikivic?

  1. IndusInd Bank
  2. ICICI Bank
  3. State Bank of India
  4. HDFC Bank
Show Answer
Answer: IndusInd Bank

Q 5. Many times we see in newspapers that some projects are undertaken by the government officials on ‘PPP’ basis. What is the full form of ‘PPP’?

  1. Preferential Payment Scheme
  2. Public-private partnership
  3. Partial payment project
  4. Popular Personal Project
Show Answer
Answer: Public-private partnership

Question 6. In REITs, what does “I” mean

  1. Infrastructure
  2. Initial
  3. Investment
  4. Internal
Show Answer
Answer: Investment

Question 7. National Payments Corporation of India (NPCI) has been incorporated under the provisions of Section 25, it has been passed by the ____ Act?

  1. Payment and Settlement Systems Act, 2007
  2. Companies Act, 1956
  3. Companies Act, 2013
  4. Banking Regulation Act, 1949
Show Answer
Answer: Companies Act, 1956

Question 8. What is the full form of LAF?

  1. Loan Adjustment Fund
  2. Liquidity Adjustment Facility
  3. Long awaited fund
  4. Loan against fund
Show Answer
Answer: Liquidity Adjustment Facility

Question 9. What are the “Teaser Loans” rates?

  1. High rate of interest in the initial period which later goes down
  2. Competitively changing interest rates in relation to other banks
  3. Low rate of interest in the initial period which subsequently increases
  4. Interest rate floating by banks
Show Answer
Answer: Lower rate of interest in initial period which increases later

Question 10. What is the minimum limit to invest in Kisan Vikas Patra?

  1. 3000 rupees
  2. 4000 rupees
  3. 2000 rupees
  4. 1000 rupees
Show Answer
Answer: 1000 rupees

Banking Questions – SET 8

Banking Questions – SET 6

Leave a Reply

Your email address will not be published.