SET 2 – Arithmetic Ability Questions and Answers

Arithmetic Ability Maths Quiz for Every Competitive Exams GS Team published here most important Arithmetic Ability Maths Questions and Answers in english for Every competitive exams like SBI, RRB, Railway, Police, Clerk, Bank IBPS and more. These questions and answers will be helpful for crack all competitive exams.

SET 2 – Arithmetic Ability “Aptitute” Questions and Answers (Quiz) for Competitive Exams


Question 1. X sells 50 percent of his products at 50 percent profit, 30 percent at 40 percent profit and 20 percent at 30 percent profit, what is his net profit (as nearest integer)?
1. 40 percent
2. 32 percent
3. 43 percent
4. 38 percent

Show Answer
Answer: 43 percent

Question 2. By selling 27 candles, the seller makes a loss equal to the selling price of 3 candles. What is his loss percentage?
1. 12 percent
2. 8 percent
3. 10 percent
4. 14 percent

Show Answer
Answer: 10 percent

Question 3. Which of the following number is divisible by 8?
1. 7538219364
2. 7345283492
3. 7354826348
4. 6342748392

Show Answer
Answer: 6342748392

Question 4. Bhola sells flowers for Rs 50 per kg. If he buys 20 kg of flowers and gets 10 percent of the spoilage in it, if his cost price is 600 rupees, then what percentage of profit did he make?
1. 30 percent
2. 40 percent
3. 50 percent
4. 60 percent

Show Answer
Answer: 50 percent

Question 5. An item marked at Rs 100 is sold after three successive discounts of 10 percent. What is its selling price?
1. 70 rupees
2. 73.60 rupees
3. Rs 72.90
4. 81 Rupees

Show Answer
Answer: Rs 72.90

Question 6. Ganesh bought an iPhone for Rs 54,500. The next day he sold it for Rs 49,595. What is his loss percentage?
1. 12 percent
2. 9 percent
3. 7.5 percent
4. 10.5 percent

Show Answer
Answer: 9 percent

Question 7. Find the value of 1 ÷ {1 ÷ (a + 1 / b)}, if a = 1/2 and b = 2? is.
1. 1
2. 2
3. -1
4. -2

Show Answer
Answer: 1

Question 8. Find the greatest common factor of 1/256 and 1/1536.
1. 1/256
2. 1/512
3. 1/128
4. 1/1536

Show Answer
Answer: 1/1536

Question 9. If the selling price of a drum is Rs. 5,000 and profit is 10 percent, then what is its actual value?
1. Rs 4750.45
2. 4500 Rupees
3. Rs 4250
4. Rs 4545.45

Show Answer
Answer: Rs 4545.45

Question 10. If x = 0.06 and y = 0.03 then find the value of (x + y) / (8xy)?
1. 9.5
2. 6.25
3. 8.5
4. 5.75

Show Answer
Answer: 6.25

Arithmetic Ability Questions – SET 3

Leave a Reply

Your email address will not be published.