Indian City and His Founder GK Questions and Answers

Q1. Who was the founder of Delhi?
A. Tomara (Tanwar Rajput ruler)
B. Ajayraj Singh Chauhan
C. Feroz Shah Tughlaq
D. Sikandar Lodi

Answer
Answer: A – Tomara (Tanwar Rajput ruler)

Q2. In which of the following indian cities has been founded by Sikandar Lodi?
A. Bhubaneswar
B. Chandigarh
C. Agra
D. Pataliputra

Answer
Answer: A – Bhubaneswar

Q3. Kolkata Was founded by
A. Le Corbusier
B. Job Charnock
C. Otto Königsberger
D. Ajatashatru

Answer
Answer: B – Job Charnock

Q4. Which of the following indian cities has been founded by Ajayraj Singh Chauhan?
A. Amritsar
B. Jaipur
C. Hyderabad
D. Ajmer

Answer
Answer: D – Ajmer

Q5. Who was the founder of Jaipur?
A. Sawai Jai Singh
B. Feroz Shah Tughlaq
C. Sikandar Lodi
D. Mughal Emperor Akbar

Answer
Answer: A - Sawai Jai Singh

Also Read: Computer Essay for School Students in English

Q6. Which of the following indian cities has been founded by Quli Qutub Shah?
A. Chandigarh
B. Bhopal
C. Jaipur
D. Hyderabad

Answer
Answer: D - Hyderabad

Q7. In which of the following indian cities has been founded by Guru Ram Das?
A. Ajmer
B. Delhi
C. Amritsar
D. Jaunpur

Answer
Answer: C - Amritsar

Q8. Who was the founder of Nagpur?
A. Job Charnock
B. Bhakt Buland
C. Dost Mohammad Khan
D. Sawai Jai Singh

Answer
Answer: B - Bhakt Buland

Q9. Who was the founder of Bengaluru (earlier Bangalore)?
A. Bhakt Buland
B. Quli Qutub Shah
C. Guru Ram Das
D. Kempe Gowda I

Answer
Answer: D - Kempe Gowda I

Q10. Which of the following indian cities has been founded by Le Corbusier?
A. Jaipur
B. Chandigarh
C. Hyderabad
D. Amritsar

Answer
Answer: B - Chandigarh

Q11. Jaunpur Was founded by
A. Dost Mohammad Khan
B. Mughal Emperor Akbar
C. Job Charnock
D. Feroz Shah Tughlaq

Answer
Answer: D - Feroz Shah Tughlaq

Q12. In which of the following indian cities has been founded by Dost Mohammad Khan?
A. Bhopal
B. Jaunpur
C. Agra
D. Fatehpur Sikri

Answer
Answer: A - Bhopal

Q13. Pataliputra Was founded by
A. Sikandar Lodi
B. Ajatashatru
C. Mughal Emperor Akbar
D. Job Charnock

Answer
Answer: B - Ajatashatru

Q14. Who was the founder of Fatehpur Sikri?
A. Ajatashatru
B. Le Corbusier
C. Otto Königsberger
D. Mughal Emperor Akbar

Answer
Answer: D - Mughal Emperor Akbar

Q15. In which of the following indian cities has been founded by Otto Königsberger?
A. Bhubaneswar
B. Ajmer
C. Jaunpur
D. Agra

Answer
Answer: A - Bhubaneswar

Leave a Reply

Your email address will not be published.