Daily Current Affairs

Current Affairs – 2 November 2020 Questions and Answers

GS Team published here 2 November 2020 Current Affairs Quiz. These will be helpful for the upcoming SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO exams. These current affairs make daily analysis and realted india, World, Technology, and all govt news. If you have a question about, please reach out to us through a comments.

GK Quiz on 2nd November 2020 for Every Competitive Exams


Question 1. Which state’s Agriculture Minister R. Dorikannu has died recently due to coronavirus?

  • Punjab
  • Maharashtra
  • Tamil Nadu
  • Bihar
  • Show Answer
    Answer: Tamil Nadu - Tamil Nadu State Agriculture Minister R Dorikannu has recently passed away due to coronavirus. The Governor of Tamil Nadu, Banwarilal Purohit, has mourned his death. R. Dorikannu was elected to the Tamil Nadu Legislative Assembly from Papanasam in Thanjavur district in the years 2006, 2011 and 2016.

    Question 2. Recently, which missile from Sukhoi aircraft has been successfully tested by the Indian Air Force?

  • Earth-2
  • Agni-2
  • BrahMos
  • Rafael
  • Show Answer
    Answer: BrahMos - Indian Air Force has recently conducted the second successful test of BrahMos missile from Sukhoi aircraft. In this test, the Sukhoi MKI-30 aircraft fired and tested the BrahMos missile after a flight of about three hours. Earlier the test was done by flying from Kalikunda airbase in Bengal.

    Question 3. A synthetic aperture radar (NISAR) satellite being developed by NASA and which space agency can be launched in the year 2022?

  • Isa
  • CNES
  • ISRO
  • CSA
  • Show Answer
    Answer: ISRO - Synthetic Aperture Radar (NISAR) satellite being developed by NASA, US space agency and Indian space agency ISRO This synthetic aperture radar satellite can be launched in the world to be the first such radar imaging satellite in the world to use two frequencies simultaneously.

    Question 4. Which of the following IT company has successfully stopped cyber attack on more than 100 high profile people?

  • Google
  • Facebook
  • Wipro
  • Microsoft
  • Show Answer
    Answer: Microsoft - Legendary IT company Microsoft recently launched a cyber attack on more than 100 high profile people to gather intelligence. Stopped successfully. Microsoft's Threat Intelligence Center caught the cyber attacker's activity. Under this attack, fake emails were to be sent to the leaders or experts joining the Think-20 program.

    Question 5. Which of the following countries has a team of researchers in the study of ancient meteorites detected water on the red planet about 4.4 billion years ago?

  • Japan
  • America
  • Australia
  • India
  • Show Answer
    Answer: Japan - A team of researchers from Japan discovered water on the red planet about 4.4 billion years ago in the study of ancient meteorites. is. Scientists found out in the study that several years ago, two meteorites were found in Sahara desert named NWA 7034 and NWA 7533
    English – Corruption Essay for Students and Children English – Cow Essay for Students and Children
    English – Doctor Essay for Students and Children English – Education Essay for Students and Children
    Read Also

    Question 6. Which day is celebrated all over the world on 2 November?

  • International Day to Criminal
  • International Day to Stop Tobacco
  • International Day to Drugs
  • International Day to End Impunity for Crimes Against Journalist
  • Show Answer
    Answer: International Day to End Impunity for Crimes Against Journalist - International Day to End Impunity for Crimes Against Journalist worldwide on November 2 "International Day" is observed to end impunity for crimes against. The day was announced by the United Nations General Assembly during the 68th session in 2013.

    Question 7. Recently which state government has decided to test corona for 600 rupees?

  • Gujarat
  • Maharashtra
  • Uttarakhand
  • Uttar Pradesh
  • Show Answer
    Answer: Uttar Pradesh - Uttar Pradesh government has recently decided to test corona for Rs 600. The government has fixed Rs 600 reducing the RTPCR test of corona virus by 60 percent, whereas earlier patients had to pay Rs 1500 for corona test.

    Question 8. Alim Dar has recently set a record for umpiring the most matches with umpiring in one-day internationals?

  • 110 one-day matches
  • 150 One-Day Matches
  • 170 one-day matches
  • 210 one-day matches
  • Show Answer
    Answer: 210 One-Day Matches - Most recently with umpiring the second One-Day International match between Pakistan-Zimbabwe. More Alim Dar has made a record of umpiring 210 one-day matches. He has broken this record by breaking the record of umpiring in 209 matches of South Africa's Rudy Curtzen.

    Question 9. Which of the following IPL team’s bowler Sandeep Sharma became the second bowler to take 50 wickets in the power play?

  • Mumbai Indians
  • Sunrisers Hyderabad
  • Delhi Capital
  • Kolkata Knight Riders
  • Show Answer
    Answer: Sunrisers Hyderabad - Sunrisers Hyderabad team bowler Sandeep Sharma has become the second bowler to take 50 wickets in the power play in IPL-13. First this record is in the name of Zaheer Khan, he has taken 52 wickets in the Powerplay. Till now Sandeep Sharma has taken 105 wickets in 89 matches. Also, he has dismissed Bengaluru captain Virat Kohli the most 7 times.

    Question 10. Recently which country has started the work of seventh census?

  • America
  • China
  • Africa
  • Bhutan
  • Show Answer
    Answer: China - The world's largest country in terms of population, China has started the seventh census. The sixth census in 2010 was held in China. According to which, the population of China was one billion 33 crores. In the seventh census of China, 70 lakh employees will go door to door gathering information.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.