Current Affairs – 3 November 2020 Questions and Answers

GS Team published here 3 November 2020 Current Affairs Quiz. These will be helpful for the upcoming SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO exams. These current affairs make daily analysis and realted india, World, Technology, and all govt news. If you have a question about, please reach out to us through a comments.

GK Quiz on 3rd November 2020 for Every Competitive Exams


Question 1. which of the following banks Former MD Aditya Puri has been appointed as Senior Advisor for Asia Business at Carlyle Group?

  • State Bank of India
  • Yes Bank
  • Canara Bank
  • HDFC Bank
  • Show Answer
    Answer: HDFC Bank - Aditya Puri, former MD of HDFC Bank, has been appointed Senior Advisor for Asia Business at Carlyle Group. He will give guidance about new opportunities in emerging markets for Carlyle. Aditya Puri was appointed CEO at the time of the inception of HDFC Bank in 1994.

    Question 2. Recently which state government has banned the sale of firecrackers between Covid-19?

  • Government of Punjab
  • Government of Maharashtra
  • Government of Kerala
  • Government of Rajasthan
  • Show Answer
    Answer: Government of Rajasthan - The Government of Rajasthan has recently banned the sale of firecrackers between Covid-19. Rajasthan Chief Minister Ashok Gehlot said that Covid-19 patients as well as others may have heart and respiratory problems due to the smoke emanating from the fireworks.

    Question 3. Which initiative has been launched by Indian Railways recently?

  • My Rail
  • My lifeline
  • My country’s lifeline
  • Meri Saheli
  • Show Answer
    Answer: Meri Saheli - Indian Railways has recently launched the "Meri Saheli" initiative. This "Meri Saheli" initiative has been started by Railway Protection Force (RPF) for the safety of women passengers during train journey. This initiative will create a sense of security among women passengers traveling by short or long routes of the train.

    Question 4. Which unique summit for resident and overseas Indian scientists / academics was held recently?

  • Vaibhav Summit
  • Migration Summit
  • Science Summit
  • Scientific Summit
  • Show Answer
    Answer: Vaibhav Summit - The unique Vaibhav Summit for resident and diaspora Indian scientists / academics was held recently. In which around 2600 NRIs had registered online for the summit. This conference considered possibilities of cooperation in new and emerging areas of science and technology.

    Question 5. Which of the following has recently inaugurated Mansar Lake Development Scheme in Jammu?

  • Narendra Modi
  • Dr. Jitendra Singh
  • Dr. Harshvardhan
  • Dr. Manmohan Singh
  • Show Answer
    Answer: Dr. Jitendra Singh - Union Minister Dr. Jitendra Singh has recently inaugurated the Mansar Lake Development Scheme in Jammu. Also, Dr. Jitendra Singh has said that today is a historic day for the people of Mansar region. Mansar Lake Development Scheme is being completed today after a long wait of 70 years.
    English – Corruption Essay for Students and Children English – Cow Essay for Students and Children
    English – Doctor Essay for Students and Children English – Education Essay for Students and Children
    Read Also

    Question 6. Recently the Public Sector Power Grid Corporation of India has appointed its director?

  • Sanjay Mehta
  • Abhay Chaudhary
  • Sumit Sharma
  • Herman Baweja
  • Show Answer
    Answer: Abhay Chaudhary - The Public Sector Power Grid Corporation of India has recently appointed Abhay Chaudhary as its director. Abhay Chaudhary has previously served as Executive Director and in-charge of CMD Coordination Cell. Abhay Chaudhary is a graduate in Electrical Engineering from NIT, Durgapur.

    Question 7. India’s female wrestler Ritu Phogat has won the title of Mixed Martial Arts Championship for the first time in Singapore?

  • for the first time
  • For the second time
  • third time
  • for the fourth time
  • Show Answer
    Answer: Third time - India's female wrestler Ritu Phogat has won the title of Mixed Martial Arts Championship for the third time in Singapore. On the basis of technical knockout, he made this record by defeating Now Surrey Pove of Cambodia in the second round itself. Women wrestler Ritu Phogat won the gold medal at the Commonwealth Wrestling Championship 2016.

    Question 8. What percentage of reservation has been announced by the Central Government to the OBCs in Sainik Schools?

  • 13 percent
  • 27 percent
  • 48 percent
  • 62 percent
  • Show Answer
    Answer: 27 percent - The Central Government has recently announced 27 percent reservation to OBCs. This reservation policy will be applicable from the academic session 2021-22. According to the government, 15 percent seats in each list are reserved for scheduled castes. While 7.5 percent seats are for ST.

    Question 9. India has rejected the decision of which country to give provincial status to Gilgit-Baltistan?

  • Bhutan
  • Afghanistan
  • Uzbekistan
  • Pakistan
  • Show Answer
    Answer: Pakistan - India has rejected which country's decision to give provincial status to Gilgit-Baltistan of Pakistan. Gilgit-Baltistan is a high altitude mountainous region in the northwest of Jammu and Kashmir which was a part of the erstwhile princely state of Jammu and Kashmir.

    Question 10. Bilateral talks have been held between India and which country on ways to promote mutual cooperation in trade and technology?

  • France
  • Japan
  • Taiwan
  • Greece
  • Show Answer
    Answer: Greece - Foreign Minister of India, S.K. Jaishankar and Greece's Foreign Minister Nicos Dendias have held bilateral talks on ways to promote mutual cooperation in trade and technology. At the same time, the ministers of both countries have discussed the creation of historical friendship between these two countries by increasing cooperation on technology, commerce and culture.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.