Current Affairs – 9 November 2020 Questions and Answers

GS Team published here 9 November 2020 Current Affairs Quiz. These will be helpful for the upcoming SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO exams. These current affairs make daily analysis and realted india, World, Technology, and all govt news. If you have a question about, please reach out to us through a comments.

GK Quiz on 9th November 2020 for Every Competitive Exams


Question 1. Prime Minister Narendra Modi has inaugurated the Ropax Ferry service between Hazira and Bhavnagar in which state?

  • Maharashtra
  • Kerala
  • Gujarat
  • Punjab
  • Show Answer
    Answer: Gujarat - Prime Minister Narendra Modi has recently inaugurated the Ropax Ferry service between Hazira and Bhavnagar in Gujarat. With this, the distance of 370 km road between Hazira to Bhagnagar to Ghogha will be reduced to 90 km by sea route.

    Question 2. Indian South Indian Kamla Harris became the first Vice President in the United States to become the South Asian and Black to hold the post?

  • First
  • Second
  • Third
  • Fourth
  • Show Answer
    Answer: First - Indian Kamala Harris will be the first female Vice President of the United States and she is the first South Asian and Black to hold the post of Vice President. Kamala's father Jamaican, 56, while mother was Indian. No American woman has reached this height before this. Prime Minister Modi has congratulated Harris on the victory.

    Question 3. Prime Minister Narendra Modi has announced the renaming of which ministry as the Ministry of Ports, Shipping and Waterways?

  • Cultural Ministry
  • Ministry of Women Development
  • Ministry of Education and Health
  • Ministry of Shipping
  • Show Answer
    Answer: Ministry of Shipping - Prime Minister Narendra Modi has recently announced the renaming of Ministry of Shipping as Ministry of Ports, Shipping and Waterways. . This shipping ministry of India performs many functions related to ports and waterways. Also, Modi ji has said that trend manpower is needed for maritime trade, Gujarat Maritime University will prepare experts for this.

    Question 4. 22 researchers from which IIT institute in India have got a place in the top scientists of the world prepared by Stanford University?

  • IIT Delhi
  • IIT Mumbai
  • IIT Madras
  • IIT Guwahati
  • Show Answer
    Answer: IIT Guwahati - 22 researchers from the IIT Institute of India have been ranked among the top scientists of the world prepared by Stanford University. The list prepared by Stanford University contains the names of more than 100,000 scientists.

    Question 5. Which American President was elected by the Democratic Party candidate Joe Biden in the US presidential election?

  • 41st President
  • 43rd President
  • 46th President
  • 48th President
  • Show Answer
    Answer: 46th President - Democratic Party candidate Joe Biden is elected America's 46th President in the US presidential election. According to a report, 77-year-old former Vice President Biden will be the 46th President of the United States after winning the state of Pennsylvania. Biden and Harris will take the oath of office next year on January 20.
    English – Child Labour English Essay for Students and Children English – Communal Harmony Essay for Students and Children
    English – Corruption Free India Essay for Students and Children English – Dowry System Essay for Students and Children
    Read Also

    Question 6. Which day is celebrated worldwide on 9 November?

  • World Hindi Day
  • World Tamil Day
  • World Urdu Day
  • World Telugu Day
  • Show Answer
    Answer: World Urdu Day - World Urdu Day (Alami Yom-e-Urdu) is celebrated on 9 November worldwide. is. This day is also celebrated on the birthday of Muhammad Iqbal, the famous poet of Urdu.

    Question 7. Which is the recently established day of NHPC Limited, the premier hydropower company of India?

  • 41st Establishment
  • 43rd establishment
  • 46th Establishment
  • 48th Establishment
  • Show Answer
    Answer: 46th Establishment - Recently 46th Foundation Day of India's major hydroelectric company NHPC Limited has been celebrated. The winners of the NHPC award schemes (2019-20) were honored during the ceremony on the occasion.

    Question 8. Recently how many years have been completed for the One Rank One Pension (OROP) scheme of the Central Government?

  • 3 years
  • 5 years
  • 6 years
  • 7 years
  • Show Answer
    Answer: 5 years - Recently, the Central Government's One Rank One Pension (OROP) scheme has completed 5 years. On completion of 5 years of this scheme, Modi ji thanked the contribution of ex-servicemen. At the same time, Modi ji said that "India took a historic step five years ago". Under which, it was decided for the better future of the soldiers guarding the country.

    Question 9. Which of these missions and SIRIUS, Russia has launched AIM-SIRIUS innovation program 3.0?

  • Curiosity Mission
  • Atal Innovation Mission
  • Ayushman Mission
  • Integrated Mission
  • Show Answer
    Answer: Atal Innovation Mission - Atal Innovation Mission and SIRIUS (Russia) recently launched 14-day virtual for school students in India and Russia The program has launched AIM-SIRIUS Innovation Program 3.0. The AIM-SIRIUS program, the first Indo-Russian bilateral youth innovation initiative, aims to develop technology solutions for both countries.

    Question 10. Former captain of which of the following cricket team Elton Chigumbura has announced his retirement from international cricket?

  • Australia Cricket Team
  • Africa Cricket Team
  • Zimbabwe Cricket Team
  • Nepal Cricket Team
  • Show Answer
    Answer: Zimbabwe Cricket Team - Former Zimbabwe cricket team captain Elton Chigumbura has announced his retirement from international cricket. He will say goodbye to international cricket after the T20 match in Rawalpindi on 10 November. He made his debut in international cricket in the year 2004. He has played 213 ODIs in his 16-year cricket career.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.