SET 4 – Economy Questions and Answers

Important questions and answers of GK Set-4 related to Economics language for various competitive exams

Economy GK – Set 4: – GK Questions related to Economics below Section-4 Questions and answers have been written . All the economics related question banks, railways, SSC etc. published in this section will be important and helpful for you in all examinations.


Q1. Which bank has approved the launch of India’s first foreign-owned ARC?
A. Dena Bank
B. Canara Bank
C. State Bank of India
D. Reserve Bank of India

Show Answer
Answer: Reserve Bank of India - US-based KKR & Co. India's Asset Reconstruction Company (ARC) has become the first foreign investor to become wholly owned after receiving approval from the Reserve Bank of India, KKR, Financial Services Are one of the fiercest investors

Q2. What is an essential feature of inflation?

  1. Absence of black market
  2. Black market presence
  3. Prices rise
  4. Production decline
See the correct answer
Answer: Prices rise

Q3. How much was the budgeted fiscal deficit projected in 2017-18?
A. 6.12 lakh crores
B. 5.46 lakh crores
C. 5.34 lakh crores
D. 6.46 lakh crores

Show Answer
Answer: 5.46 lakh crores - The 2017-18 budgetary fiscal deficit was estimated at Rs 5.46 lakh crore, against the figure of Rs 4.2 lakh crore in the same period last fiscal. Then it was 79.3 percent of the target.

Q4. How many loan agreements did India sign with the World Bank for the irrigation agriculture modernization project of Tamil Nadu?
A. 114 million US dollars
B. 220 million US Dollars
C. 318 million US Dollars
D. 433 million US dollars

Show Answer
Answer: 318 million US Dollars. - India signed a US $ 318 million loan agreement with the World Bank for the Tamil Nadu Irrigation Agriculture Modernization Project, with this loan of about 500,000 farmers, most of whom are small farmers. And are marginal, they are expected to benefit from improved and modern tank irrigation systems

Q5. Which bank has launched “Smart Banking 24 × 7” e-lobby to ease banking facility for its Mumbai customers?
A. Axis Bank
B. Kotak Mahindra Bank
C. State Bank of India
D. Yes Bank

Show Answer
Answer: Kotak Mahindra Bank - Kotak Mahindra Bank has launched "Smart Banking 24 × 7" e-lobby to provide easy access to banking facility to its Mumbai customers, e-lobby is one such system Where automatic banking is done without any manual intervention; It is uniquely designed to create the brand image of the bank and has 5 different machines available

Q6. According to data from the Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP), Foreign Direct Investment (FDI) in India increased by ____ percent to $ 25.35 billion during April-September 2017-18?
A. 17 percent
B. 21 percent
C. 15 percent
D. 11 percent

Show Answer
Answer: 17 percent

Q7. Who has launched axle-based offline tool to file initial GSTR-3B returns?
A. Goods and Services Tax Network (GSTN)
B. Telenor India
C. Tata Teleservices
D. MTS India

Show Answer
Answer: Goods and Services Tax Network (GSTN) - The Goods and Services Tax Network (GSTN) has launched an Excel based offline tool for businesses to file initial GSTR 3B returns

Q8. What is the time limit for linking bank accounts with the Aadhaar card number given by the central government?
A. December 31, 2018
B. January 31, 2017
C. March 31, 2017
D. December 31, 2017

Show Answer
Answer: 31 December 2017

Q9. According to the fraud monitoring report by the Reserve Bank of India (RBI), scheduled commercial banks, including “select financial institutions”, have lost an amount of ____ crore rupees during 2016-17 due to fraud.
A. 16,797 crores
B. 15,792 crores
C. 16,789 crores
D. 15,989 crores

Show Answer
Answer: 16,789 crores

Q10. According to NITI Aayog, India’s GDP growth rate is likely to increase _____ in FY18 (2017-18)?
A. 7.3%
B. 7.5%
C. 7%
D. 6.8%

Show Answer
Answer: 7%

Economics Questions – SET 5

Economics Questions – SET 3

Leave a Reply

Your email address will not be published.