SET 3 – UPSC Questions and Answers

UPSC GK Quiz Set-3 – Here we have published some very important General Knowledge Questions Answers of UPSC-Set-3 for UPSC (Union Public Service Commission) exam. All these gk quiz will be available in the upcoming UPSC.

UPSC Quiz Set-3 for Upcoming UPSC Exam

Q1. Which of the following is the capital of the state of Andhra Pradesh?
A. Chandigarh
B. Vijaypur
C. Jaipur
D. Hyderabad

Show Answer
Answer: Hyderabad - Hyderabad is the joint capital of the Indian state of Telangana and Andhra Pradesh, situated on the banks of the Musi river on the Deccan plateau. According to ancient documents it was known as Bhagyanagar.

Q2. Which of the following is the capital of Andaman and Nicobar state?
A. Dispur
B. Port Blair
C. Jaipur
D. Hyderabad

Show Answer
Answer: Port Blair - Port Blair is the district of Andaman and Nicobar province of India. The city is also the capital here. Port Blair is a union territory. Apparently, there are all the headquarters to conduct life. This area is hilly tremor.

Q3. Which of the following is the capital of the state of Arunachal Pradesh?
A. Dispur
B. Port Blair
C. Itanagar
D. Hyderabad

Show Answer
Answer: Itanagar - Itanagar, capital of Arunachal Pradesh is very beautiful. It is situated in the foothills of the Himalayas. Its height is 350 m above sea level. is. Since it is the capital of Arunachal Pradesh, there is a good system of roads to reach here.

Q4. Who among these has won the 2014 Miss Universal Peace and Humanity title for the first time from India?
A. Ruhi Singh
B. Aditi Arya
C. Sushmita Sen
D. Eshwari Rai

Show Answer
Answer: Roohi Singh - Ruhi Singh is an Indian film actress. She was the first runner-up of Femina Miss India of 2011. She is doing her entry in Hindi cinema with Madhu Bhandarkar's film Calendar Girls.

Q5. Which of these women won the 2012 Miss Asia Pacific World Contest for the first time from India?
A. Ruhi Singh
B. Himangini Singh Yadu
C. Sushmita Sen
D. Eshwari Rai

Show Answer
Answer: Himangini Singh Yadu - Himangini Singh, resident of Indore, has won the crown of Miss Asia Pacific-2012. Himangini is the first Indian to win this crown in 12 years. Himangini hoisted India's flag in the final held in Busan, South Korea on Saturday.

Q6. Which of these is the capital of Assam state?
A. Dispur
B. Port Blair
C. Itanagar
D. Hyderabad

Show Answer
Answer: Dispur - Dispur is the capital of the large state of Assam located in the northeast of India. It is a city on one end of Assam's largest city, Guwahati. Earlier the state capital was Shillong but after the formation of Meghalaya, Shillong came into the part of Meghalaya.

Q7. Which of these is the capital of Patna state?
A. Dispur
B. Port Blair
C. Bihar
D. Hyderabad

Show Answer
Answer: Bihar - Bihar is a state of India. The capital of Bihar is Patna. Nepal is located in the north of Bihar, West Bengal in the east, Uttar Pradesh in the west and Jharkhand in the south. The name Bihar originated from the word Vihara as a place of stay for Buddhist ascetics.

Q8. In which year did Sushmita Sen first win the title of Miss Universe?
A. 1994
B. 1990
C. 1992
D. 2000

Show Answer
Answer: 1994 - Sushmita Sen won the title of Miss Universe in 1994 for the first time. Sushmita Sen is an actress in Hindi films. She won the titles of Miss India and Brahmand Sundari in 1994.

Q9. In which year did Aishwarya Rai become Miss World?
A. 1994
B. 1990
C. 1992
D. 2000

Show Answer
Answer: 1994 - Aishwarya Rai Bachchan, also known as Ash, is a leading actress in Indian cinema. Aishwarya Rai became Miss World in 1994. Aishwarya Rai has also worked in Telugu, Tamil, Bengali and English films apart from Hindi.

Q10. Which Indian won the Miss Asia Pacific International Title for the first time in 1970?
A. Aditi Arya
B. Sushmita Sen
C. Eshwari Rai
D. Zeenat Aman

Show Answer
Answer: Zeenat Aman - Zeenat Aman is an actress in Hindi films. Zeenat Aman won the Miss Asia Pacific International title in 1970.

UPSC Exam Questions – SET 4

UPSC Exam Questions – SET 2

Leave a Reply

Your email address will not be published.