SET 6 – Economy Questions and Answers

Important questions and answers of GK Set-6 related to Economics language for various competitive exams

Economy GK – Set 6: – GK Questions related to Economics below Section-6 Questions and answers have been written . All the economics related question banks, railways, SSC etc. published in this section will be important and helpful for you in all examinations.

Q1. What are the things that are rare and their supply is limited?
A. Development goods
B. Economic goods
C. expensive items
D. All these

Show Answer
Answer: Economic goods

Q2. The National Stock Exchange was founded by which committee?
A. Wanchu Committee
B. Ferwani Committee
C. Mahalanobis Committee
D. None of these

Show Answer
Answer: Ferwani Committee

Q3. In which month of the year is the accounting of the Reserve Bank of India?
A. July-June
B. April-March
C. July-March
D. October – September

Show Answer
Answer: April-March

Q4. When was the Life Insurance Corporation of India established?
A. 1965
B. 1948
C. 1956
D. 1976

Show Answer
Answer: 1956

Q5. Who is called the bank of banks in India?
A. Reserve Bank of India
B. Bank of Baroda
C. Bank of India
D. State Bank of India

Show Answer
Answer: Reserve Bank of India

Q6. Who issues currency notes in India?
A. Finance Secretary
B. Reserve Bank of India
C. Urban Cooperative Bank
D. Ministry of Finance

Show Answer
Answer: Reserve Bank of India

Q7. Which countries often have hard currency?
A. Developing countries
B. Semi-Developed Countries
C. of developed countries
D. All these

Show Answer
Answer: of developed countries

Q8. Where is the banknote press located?
A. Mumbai
B. Nashik
C. Dewas
D. None of these

Show Answer
Answer: Dewas

Q9. What is a foreign currency that has a tendency to migrate soon?
A. Savarna Mudra
B. Rare currency
C. Hot Currency
D. soft money

Show Answer
Answer: Hot Currency

Q10. NIFTY is a price index of which of the following stock market?
A. D.S.E
B. N.S.E
C. C.S.E
D. G.E.M

Show Answer
Answer: B. N.S.E

Economics Questions – SET 7

Economics Questions – SET 5

Leave a Reply

Your email address will not be published.