Geography General Knowledge Questions and Answers – Section 8

Q1. Union Carbide Company is located at
A. Bhopal
B. Mumbai
C. Delhi
D. Kolkata

Show Answer
Answer: A. Bhopal

Q2. Sindri is Bihar is famous for the production of
A. Petrochemicals
B. Fertilizers
C. Explosives
D. Plastics

Show Answer
Answer: B. Fertilizers

Q3. Kalgoorile and coolgradie mines are in
A. Africa
B. Australia
C. North America
D. Europe

Show Answer
Answer: B. Australia

Q4. What is Great Barrier Reef?
A. A belt of Coral along the east coasts of Australia
B. A cave between Sydney and Malbourne
C. A fish found in the sea near New Zealand
D. A mine situated in Great Victoria Valley

Show Answer
Answer: A. A belt of Coral along the east coasts of Australia

Q5. Lines joining places receiving equal amount of rainfall are called
A. Isohalines
B. Isobars
C. Isotherms
D. Isohyets

Show Answer
Answer: D. Isohyets

Q6. The capital of Western Australia is
A. Sydney
B. Canberra
C. Malbourne
D. Perth

Show Answer
Answer: D. Perth

Q7. Which of the following is the shortest day is the southern hemisphere?
A. March 21
B. June 21
C. September 22
D. December 23

Show Answer
Answer: C. September 22

Q8. Which of the following plants is used for making Kaththa?
A. Accacia Arabica
B. Accacia Catechu
C. Hokkaido
D. Shikoka

Show Answer
Answer: B. Accacia Catechu

Q9. The cold northern island of Japan is
A. Kyushu
B. Honshu
C. Hokkaido
D. Shikoku

Show Answer
Answer: C. Hokkaido

Q10. Dandakaranya is located in
A. Northern India
B. Central India
C. North-Eastern India
D. Southern India

Show Answer
Answer: B. Central India