SET 4 – Geography Questions and Answers

Geography GK Set-4 : – The questions and answers of Geography GK Set-4 below are published (Geography General Knowledge Set-4). All the Geography published in this section, Set-4 Questions and answers will be important and helpful for you in all banking and more examinations like Bank, Railways, SSC and More.etc.

Set 4 – Geography General Knowledge Questions and Answers

Q1. Which mathematician is called the father of geography?
1. Ratosthenes
2. Ankemender
3. Eratosthenes
4. None of these

Show Answer
Answer: Eratosthenes

Q2. Which scientist said “Geography is the study of surface”?
1. Varenius
2. Copernicus
3. Galileo
4. cant

Show Answer
Answer: Cant

Q3. Who is called the father of human geography?
1. Karl Ritter
2. Eratoesthetic
3. Humboldt
4. Hipparchus

Show Answer
Answer: Carl Ritter

Q4. What is the total number of latitudes?
1. 45
2. 80
3. 250
4. 180

Show Answer
Answer: 180

Q5. Who is the scholar defining geography as human ecology?
1. Pank
2. Davis
3. H. H. Barrows
4. Eratosthenes

Show Answer
Answer: HH Barrows

Q6. Who propounded the laws of planetary motion?
1. Newton
2. Varenius
3. Kepler
4. Galileo

Show Answer
Answer: C Kepler

Q7. Which of the following is a star?
1. Moon Earth
2. Venus
3. Sun
4. Saturn

Show Answer
Answer: Sun

Q8. Which scholar is responsible for presenting information about the solar system to the world?
1. Copernicus
2. muscle
3. Galileo
4. Varenius

Show Answer
Answer: Copernicus

Q9. What is the celestial body moving around the Sun?
1. Planets
2. Satellite
3. Universe
4. Moon

Show Answer
Answer: Planets

Q10. How many planets are there in the solar system?
1. 15
2. 9
3. 17
4. 8

Show Answer
Answer: 8
Q1. Kaziranga is known for
A. Project Tiger
B. The great Indian two horned Rhino
C. The great Indian one horned Rhino
D. Operation Flood
Show Answer
Answer: C. The great Indian one horned Rhino

Q2. The maximum production of zinc in India comes from the State of
A. Bihar
B. Orissa
C. Rajasthan
D. Karnataka

Show Answer
Answer: C. Rajasthan

Q3. The world’s largest producer of mica is
A. Russia
B. USA
C. India
D. France

Show Answer
Answer: C. India

Q4. Which is the period of south-west Monsoon in India?
A. January to May
B. June to September
C. July to December
D. August to November

Show Answer
Answer: B. June to September

Q5. Which of the following States has the highest production of coffee in India?
A. Karnataka
B. Tamil Nadu
C. Kerala
D. Andhra Pradesh

Show Answer
Answer: A. Karnataka

Geography Questions – SET 5

Geography Questions – SET 3

Leave a Reply

Your email address will not be published.