SET 3 – Geography Questions and Answers

Geography GK Set-3 : – The questions and answers of Geography GK Set-3 below are published (Geography General Knowledge Set-3). All the Geography published in this section, Set-3 Questions and answers will be important and helpful for you in all banking and more examinations like Bank, Railways, SSC and More.etc.

Set 3 – Geography General Knowledge Questions and Answers


Question 1. Which area of ​​India was known as “Black Water” before independence?
1. Mumbai
2. Kolkata
3. Chennai
4. Andaman-Nicobar Islands

Show Answer
Answer: Andaman-Nicobar Islands

Question 2. In which direction Bangladesh, India is located?
1. East
2. West
3. Answer
4. South

Show Answer
Answer: ex

Question 3. In which year was the Radcliffe Line demarcated between Pakistan and India?
1. 1945
2. 1947
3. 1949
4. 1952

Show Answer
Answer: 1947 - August 5, 1947

Question 4. Who among these is also called ‘Chota Nagpur’?
1. Pune
2. Goa
3. Ranchi Plateau
4. Gujarat

Show Answer
Answer: Ranchi plateau

Question 5. State which is the largest island in India?
1. North Andaman
2. Middle Andaman
3. South Andaman
4. Little Andaman

Show Answer
Answer: Middle Andaman

Question 6. Which of these lakes is the world’s largest lake of freshwater lake?
1. Caspian Sea
2. Superior Sea
3. Nile Lake
4. Dal Lake

Show Answer
Answer: Superior Sea

Question 7. Which of the following lakes is the largest salt water lake in the world?
1. Caspian Sea
2. Superior Sea
3. Nile Lake
4. Dal Lake

Show Answer
Answer: Caspian Sea

Question 8. Sir Cyril John Radcliffe laid the boundary line between India and which country?
1. Bangladesh
2. Nepal
3. Sri Lanka
4. Pakistan

Show Answer
Answer: Pakistan

Question 9. In which of the following is the Duncan Strait located?
1. Andaman and Nicobar Islands
2. Australia
3. Mumbai
4. Chennai

Show Answer
Answer: Andaman and Nicobar Islands

Question 10. What are the small islands near Norway in Europe called?
1. Island Guard
B. Safe guard
3. Ispheri Guard
4. None of these

Show Answer
Answer: Ispheri Guard

Question 11. Which of the following rivers forms the boundary line between Assam and Arunachal Pradesh?
1. Ganges River
Kh Singhu River
3. Brahmaputra River
4. Sankoshi River

Show Answer
Answer: Sankoshi river
Q6. Which is India’s largest state by area?
A. Delhi
B. Bihar
C. Mumbai
D. Rajasthan
Show Answer
Answer: D. Rajasthan-Rajasthan is India's largest state by area. It is located on the western side of the country.

Q7. Beas River was also known as
A. Arjikuja
B. Satadree
C. Panch Prayag
D. None of these

Show Answer
Answer: A. Arjikuja-The river was also known as Arjikuja of the Vedas, or Vipasa to the ancient Indians, and the Hyphasis to the Ancient Greeks.

Q8. Which is the most literate state in India?
A. Delhi
B. Bihar
C. Kerala
D. None of these

Show Answer
Answer: C. Kerala-Kerala is the most literate state in India, with 93.91% literacy.

Q9. Which is Most highest tea producing state in india?
A. Assam
B. Rajasthan
C. Kolkata
D. Mumbai

Show Answer
Answer: A. Assam-The state of Assam is the world's largest tea-growing region. Assam is known for Assam tea and Assam silk. The first oil well in Asia was drilled here.

Q10. Lake Taupo is located in
A. New Zealand
B. South Korea
C. India
D. Australia

Show Answer
Answer: A. New Zealand-

Geography Questions – SET 4

Geography Questions – SET 2

Leave a Reply

Your email address will not be published.