SET 2 – Geography Questions and Answers

Geography GK Set-2 : – The questions and answers of Geography GK Set-2 below are published (Geography General Knowledge Set-2). All the Geography published in this section, Set-2 Questions and answers will be important and helpful for you in all banking and more examinations like Bank, Railways, SSC and More.etc.

Set 2 – Geography General Knowledge Questions and Answers


Q1. Which State is the eleventh largest state of India?
A. Assam
B. Tamil Nadu
C. Bihar
D. Haryana

Show Answer
Answer: B. Tamil Nadu-Tamil Nadu is the eleventh largest state in India and covers an area of 130,058 square kilometres (50,216 sq mi).

Q2. Where is Qutub Minar Situated in India?
A. Delhi
B. Mumbai
C. Haryana
D. Bhopal

Show Answer
Answer: A. Delhi-The minar is located in the Mehrauli area of Delhi, India.

Q3. The Yarlung Zangbo river, in India, is also known as
A. Ganga
B. Brahmaputra
C. Indus
D. Mahanadi

Show Answer
Answer: B. Brahmaputra-Yarlung Tsangpo is the upper stream of Brahmaputra River that flows through its origin, Tibet, known by its Tibetan name.

Q4. Sanjay Gandhi National Park is Situated in
A. Delhi
B. Bihar
C. Mumbai
D. Kolkata

Show Answer
Answer: C. Mumbai-Sanjay Gandhi National Park is a large protected area in the northern part of Mumbai city in Maharashtra State in India.

Q5. Which is the largest freshwater lake in North -East India?
A. Loktak Lake
B. Dal Lake
C. Chilika Lake
D. Vembanad

Show Answer
Answer: A. Loktak Lake-Loktak Lake is the largest freshwater lake in North -East India is famous for the phumdis, It is located near Moirang in Manipur state, India.

Question 1. The island of Newgini is the largest island in the world?
1. First
2. Second
3. Third
4. Fourth

Show Answer
Answer: another

Question 2. In which country is the island of Java called the heart of the country?
1. Australia
2. America
3. Iran
4. Indonesia

Show Answer
Answer: Indonesia

Question 3. Which of the following lakes is the deepest lake in the world?
1. Caspian Sea
2. Vaughan Lake
3. Lake Baikal
4. Dal Lake

Show Answer
Answer: Baikal Lake

Question 4. In which language was the word ‘India’ first derived from India?
1. Hindi
2. Arabic
3. Persian
4. Greek

Show Answer
Answer: Greek

Question 5. Nepal, China and Bhutan are located in which direction of India?
1. East
2. West
3. Answer
4. South

Show Answer
Answer: Answer

Question 6. Which of these lakes is the most salty lake in the world?
1. Caspian Sea
2. Vaughan Lake
3. Nile Lake
4. Dal Lake

Show Answer
Answer: Vaughan Lake

Question 7. Which of the following islands is the largest island in Asia?
1. Borneo Island
2. Smith Island
3. Little Andaman Islands
4. Richie Islands

Show Answer
Answer: Borneo Island

Question 8. Name the plateau between Vindhya ranges and Aravalli?
1. Mountains Plateau
2. Intercontinental Plateau
3. Malwa Plateau
4. Snow Plateau

Show Answer
Answer: Malwa Plateau

Question 9. Which of the following seas is the coral origin of the island of India?
1. Pacific Ocean
2. Indian Ocean
3. Atlantic Ocean
4. Arabian Sea

Show Answer
Answer: Arabian Sea

Question 10. In which country is the world’s largest yellow water geyser located?
1. Japan
2. America
3. Australia
4. China

Show Answer
Answer: Australia - Great Basin of Australia

Geography Questions – SET 3

Leave a Reply

Your email address will not be published.