SET 8 – Geography Questions and Answers

Geography GK Set-8 : – The questions and answers of Geography GK Set-8 below are published (Geography General Knowledge Set-8). All the Geography published in this section, Set-8 Questions and answers will be important and helpful for you in all banking and more examinations like Bank, Railways, SSC and More.etc.

Set 8 – Geography General Knowledge Questions and Answers

Q1. Who among them created the theory of progressive wave related to tidal ebb?
1. William Wavell
2. Newton
3. Galileo
4. None of these

Show Answer
Answer: by William Wavell

Q2. Which of these is called the “safety valve of nature”?
1. Mountain regions
2. Ojas del Saladou
3. Volcano
4. Sicily

Show Answer
Answer: Volcano

Q3. Which of the following affects the tidal ebb of the ocean?
1. Earth’s
2. of the sun
3. Moon’s
4. None of these

Show Answer
Answer: Moon's

Q4. Which of these volcanoes are originating in
1. In Ojas del Saladou
2. Ekanggua in Jwatnamukhi
3. In the continent of Antarctica
4. In the awakening spirit

Show Answer
Answer: In Jagrat Jwatnamukhi

Q5. What is the time interval between daily tide ebb
1. 4 hours 2 minutes
2. 24 hours 30 minutes
3. 24 hours 52 minutes
4. 20 hours 5 minutes

Show Answer
Answer: 24 hours 52 minutes

Q6. What is a volcano that never erupted?
1. Ekonggua Volcano
2. Turbulent Volcano
3. Quiet Volcano
4. Ojas del Volcano

Show Answer
Answer: calm volcano

Q7. What is the tide that comes when the Earth reaches the nearest point between the Sun and the Moon?
1. Highest tide
2. Progressive tide
3. cool tide
4. None of these

Show Answer
Answer: highest tide

Q8. Which of these volcanoes is the world’s quietest volcano?
1. Ekonggua Volcano
2. Awakening
3. Sisley Jwatnamukhi
4. Ojas del Saladou

Show Answer
Answer: Ekanggua Volcano

Q9. Which of these causes the largest tides?
1. Earth’s Subcentral Force
2. The attraction force of the Moon and the Sun
3. Both A and 2.
4. None of these

Show Answer
Answer: Earth's Subcentral Force and Moon and Sun's Attraction Force

Q10. Which of these volcanoes is the world’s highest active volcano?
1. Sisley Jwatnamukhi
2. Ekonggua Volcano
3. Awakening
4. Ojas del Saladou

Show Answer
Answer: Ojas del Saladou

Geography Questions – SET 9

Geography Questions – SET 7

Leave a Reply

Your email address will not be published.