SET 12 – Basic General Knowledge Questions and Answers

All the questions are related to ‘Basic General Knowledge Quiz Set-12’, will prove to be helpful for you in the upcoming competitive examinations.

Basic General Knowledge Questions and Answers Set-12 for Bank, SSC, Railway and More.


Q1. The IMF has included the ___ in its exclusive currency basket.
A. Yuan (Renminbi)
B. Dollor
C. Euro
D. Peso

Show Answer
Answer: Yuan (Renminbi)

Q2. ‘Panchseel’, was signed in 1954 between India and:
A. India
B. Pakistan
C. China
D. None of these

Show Answer
Answer: China

Q3. ‘Fields Medal’, is associated with:
A. Physics
B. Mathematics
C. Biology
D. None of these

Show Answer
Answer: Mathematics

Q4. ‘Kudumbashri’ was launched in the year:
A. 1997
B. 1998
C. 1996
D. 1995

Show Answer
Answer: 1998

Q5. Barometer was invented by:
A. Philo Farnsworth
B. Toricelli
C. Thomas Edison
D. None of these

Show Answer
Answer: Toricelli

Q6. The scheme of ‘Laksham Veedu’ was launched by:
A. Answer: M.N. Govindan Nair
B. Shri Narendra Modi
C. Rahul Gandhi
D. None of these

Show Answer
Answer: M.N. Govindan Nair

Q7. The Salar Jung Museum located in which city of India ?
A. Hyderabad
B. Bangalore
C. Vishakapatnam
D. Kolkata

Show Answer
Answer: Hyderabad

Q8. What is the full form of CRAR?
A. Capital to Risk Weighted Assets Ratio
B. Capacity to Risk Weighted Assets Ratio
C. Capital to Risk Weighted Assets Reserve
D. None of these

Show Answer
Answer: Capital to Risk Weighted Assets Ratio

Q9. Who have named their provisional five-man squad for their first Davis Cup final in 37 years?
A. Denmark
B. Saudi arabia
C. Great Britain
D. Egypt

Show Answer
Answer: Great Britain

Q10. What does UNU stand for?
A. United Next University
C. United Nations University
C. Unit Nations University
D. None of these

Show Answer
Answer: United Nations University

Basic Gk Quiz – SET 13

Basic Gk Quiz – SET 11

Leave a Reply

Your email address will not be published.