History General Knowledge Questions and Answers – Set 8

Q1. The name of the thinker who propounded the idea of separation of powers was
A. Diderot
B. Montesque
C. Voitaire
D. Rousseau

Show Answer
Answer: B. Montesque

Q2. The period of Shahjahan was visited by the terrible famine in year
A. 1627 A.D.
B. 1628 A.D.
C. 1630 A.D.
D. 1631 A.D

Show Answer
Answer: C. 1630 A.D.

Q3. The tax which abolished by Akbar and was reimposed by Aurangzeb was
A. Jatak
B. Zazia
C. Khiraz
D. Khama

Show Answer
Answer: B. Zazia

Q4. The rise of Maratha power began from the time of
A. Shambhaji
B. Shivaji
C. Shahuji
D. Shahaji

Show Answer
Answer: B. Shivaji

Q5. Shivaji adopted was technique which was called
A. Tulgama
B. Traditional Indian
C. Cavalary fighting
D. Gorillawarfare

Show Answer
Answer: D. Gorillawarfare

Q6. The Hindu Raja who was called “Mountainian rat” in Indian History was
A. Prithvi Raj
B. Shivaji
C. Rana Sanga
D. Maharana Pratap

Show Answer
Answer: B. Shivaji

Q7. The downfall of the Mughal Empire began from the period of
A. Aurangzeb
B. Jahangir
C. Shahjahan
D. Bahadur Shah

Show Answer
Answer: A. Aurangzeb

Q8. The birth place of Nepolean is
A. Sicily
B. Paris
C. Corsica
D. Malta

Show Answer
Answer: C. Corsica

Q9. The last battle which Nepolean fought and was defeated was
A. The battle of Tarafalgar
B. The battle of Waterloo
C. The battle of Austerlitz
D. The battle of Russia

Show Answer
Answer: B. The battle of Waterloo

Q10. The propounder of national feeling in Italy was
A. Cavour
B. Garibaldi
C. Mazzini
D. Emameul

Show Answer
Answer: C. Mazzini

Q11. ____ is the India’s first Pharmaceutical Company
A. Cipla
B. Bengal Chemicals and Pharmaceuticals
C. Glenmark Pharmaceuticals
D. None of these

Show Answer
Answer: B. Bengal Chemicals and Pharmaceuticals-BCPL established in 1901. The company was started by Prafulla Chandra Roy in Kolkata.