SET 10 – History Questions and Answers

History GK Set-10 : – The questions and answers of History GK Set-10 below are published (History General Knowledge Set-10). All the history published in this section, Set-10 Questions and answers will be important and helpful for you in all banking and more examinations like Bank, Railways, SSC and More.etc.

Set 10 – History General Knowledge Questions and Answers

Q1. Where is Humayun’s tomb located?
1. In Delhi
2. In Fatehpur Sikri
3. In Kabul
4. In Agra

Show Answer
Answer: In Delhi

Q2. Where is the tomb of the famous musician Tansen located?
1. In Jhansi
2. In Gwalior
3. In Jaipur
4. In Agra

Show Answer
Answer: in Gwalior

Q3. When was the Haldi Valley War fought?
1. 1856 A.D.
2. 1576 A.D.
3. 1654 A.D.
4. 1947 A.D.

Show Answer
Answer: 1576 AD

Q4. Who built the Red Fort of Delhi?
1. Jahangir
2. Akbar
3. Nur Jahan
4. Shah Jahan

Show Answer
Answer: Shah Jahan

Q5. Who discovered the sea route to India?
1. Magels
2. Tomas Moore
3. Vasco de Gama
4. Columbus

Show Answer
Answer: Vasco de Gama

Q6. Who built the famous Jama Masjid of Delhi?
1. Ibrahim Lodi
2. Shah Jahan
3. Humayun
4. Akbar

Show Answer
Answer: Shah Jahan

Q7. The Third Battle of Panipat (1761 AD) was fought between
1. Peshwa Bajirao II and Ahmed Shah Abdali
2. Akbar and Hemu
3. Aurangzeb and Timur
4. Babur and Ibrahim Lodi

Show Answer
Answer: Peshwa Bajirao II and Ahmed Shah Abdali

Q8. Who founded the state of Gwalior?
1. Mahadji Scindia
2. Madhav Rao Scindia
3. Bajirao Scindia
4. Jeevajirao Scindia

Show Answer
Answer: Jivajirao Scindia

Q9. Where did Vaskodigama land in India in the year 1498?
1. Cochin
2. Calicut
3. Goa
4. Mangalore

Show Answer
Answer: Calicut

History Questions – SET 11

History Questions – SET 9

Leave a Reply

Your email address will not be published.