SET 9 – History Questions and Answers

History GK Set-9 : – The questions and answers of History GK Set-9 below are published (History General Knowledge Set-9). All the history published in this section, Set-9 Questions and answers will be important and helpful for you in all banking and more examinations like Bank, Railways, SSC and More.etc.

Set 9 – History General Knowledge Questions and Answers

Q1. Mahmud Ghaznavi was the ruler of which dynasty?
1. Yamini
2. Khalji
3. Tughlaq
4. Slaves

Show Answer
Answer: Yamini

Q2. Who is considered the founder of Muslim Raj in India?
1. Mohammad Gauri
2. Akbar
3. Babur
4. Iltutmish

Show Answer
Answer: Mohammad Gauri

Q3. How many times did Mahmud Ghaznavi invade India?
1. 24 times
2. 41 times
3. 17 times
4. 19 times

Show Answer
Answer: 17 times

Q4. Who was the founder of Lodi dynasty?
1. Sikandar Lodi
2. Ibrahim Lodi
3. Bahlol Lodi
4. Amir Lodi

Show Answer
Answer: Bahlol Lodi

Q5. Who is the creator of “Tughlaq Nama”?
1. Gulbadan Begum
2. Isami
3. Amir Khusro
4. Barney

Show Answer
Answer: Amir Khusro

Q6. Mohammad Gauri was of which dynasty?
1. Slaves
2. Shunsbani
3. Khalji
4. Yamini

Show Answer
Answer: Shansabani

Q7. The city of Agra was founded by
1. Alauddin Khilji
2. Feroze Tughlaq
3. Muhammad bin Tughluq
4. Sikandar Lodi

Show Answer
Answer: Alexander Lodi

Q8. Who built the Grand Trunk Road in India?
1. Humayun
2. Sher Shah Suri
3. Ashok
4. Akbar

Show Answer
Answer: Sher Shah Suri

Q9. The new religion called Din-i-Ilahi was started by
1. Shah Jahan
2. Humayun
3. Akbar
4. Jahangir

Show Answer
Answer: Akbar

Q10. Who wrote ‘Humayunama’?
1. Gulbadan Begum
2. Jahanara Begum
3. Roshanara Begum
4. Mumtaz Mahal

Show Answer
Answer: Gulbadan Begum

History Questions – SET 10

History Questions – SET 8

Leave a Reply

Your email address will not be published.