SET 8 – History Questions and Answers

History GK Set-8 : – The questions and answers of History GK Set-8 below are published (History General Knowledge Set-8). All the history published in this section, Set-8 Questions and answers will be important and helpful for you in all banking and more examinations like Bank, Railways, SSC and More.etc.

Set 8 – History General Knowledge Questions and Answers

Q1. When did coin / currency prevail in India?
1. In the reign of Kanishka
2. 300 BC
3. 600 BC
4. During the reign of Ashoka

Show Answer
Answer: 600 BC

Q2. The first Indian empire was founded by
1. By Samudragupta
2. by junior
3. By Chandragupta Maurya
4. By Harsh

Show Answer
Answer: by Chandragupta Maurya

Q3. From which era did Vikram Samvat originated?
1. 74 A.D.
2. 58 BC
3. 44 BC
4. 91 BC

Show Answer
Answer: 58 BC

Q4. Which early ruler of Magadha killed his father for the ascension and was killed by his son for that reason?
1. Udayin
2. Ajatashatru
3. Nagadhak
4. Bimbisara

Show Answer
Answer: Ajatshatru

Q5. What was the court language of the Delhi Sultanate?
1. Hindi
2. Persian
3. Arabic
4. Urdu

Show Answer
Answer: Persian

Q6. Whose daughter was Razia Sultan?
1. Iltutmish
2. Nasiruggin
3. Balban
4. Qutubuddin Aibak

Show Answer
Answer: Iltutmish

Q7. Who among the following was the last Mughal emperor?
1. Akbar II
2. Alamgir II
3. Bahadur Shah II
4. Shah Alam II

Show Answer
Answer: Bahadur Shah II

Q8. Grand Trunk Road connects which city to which city?
1. Kolkata and Mumbai
2. Ludhiana and Tirupati
3. Delhi and Chennai
4. Kolkata and Amritsar

Show Answer
Answer: Kolkata and Mumbai

Q9. _____ was defeated in the Second Battle of Tarain?
1. Prithviraj to Mahmud Ghaznavi
2. Prithviraj to Mohammad Gauri
3. Mahmud Ghaznavi to Prithviraj
4. Muhammad Gauri to Prithviraj

Show Answer
Answer: Mohammad Gauri gave Prithviraj

Q10. Who was the last ruler of Lodi dynasty?
1. Sikandar Lodi
2. Ibrahim Lodi
3. Bahlol Lodi
4. Daulat Khan Lodi

Show Answer
Answer: Ibrahim Lodi

History Questions – SET 9

History Questions – SET 7

Leave a Reply

Your email address will not be published.