SET 7 – History Questions and Answers

History GK Set-7 : – The questions and answers of History GK Set-7 below are published (History General Knowledge Set-7). All the history published in this section, Set-7 Questions and answers will be important and helpful for you in all banking and more examinations like Bank, Railways, SSC and More.etc.

Set 7 – History General Knowledge Questions and Answers

Q1. Which religon related Tripitaka Dharma Granth?
1. Buddhists
2. of Jains
3. of Hindus
4. Sikh

Show Answer
Answer: Buddhists

Q2. Who among the following used gold currencies on a large scale?
1. Greek people
2. The Mauryans
3. Shungas
4. Krishna rulers

Show Answer
Answer: Krishna rulers

Q3. Where was the most famous center of education in the Mauryan period?
1. Vaishali
2. Taxila
3. Ujjain
4. Nalanda

Show Answer
Answer: Taxila

Q4. What was the first grain used by humans?
1. Rice
2. Joe
3. Wheat
4. millet

Show Answer
Answer: Rice

Q5. Which of the following was not a center of learning in ancient India?
1. Kosambi
2. Vikramashila
3. Taxila
4. All these

Show Answer
Answer: Koshambi

Q6. Which ruler was defeated by the Gujars?
1. Chandragupta Maurya
2. Harshvardhan
3. Rajyavardhan
4. Bhasa

Show Answer
Answer: Harshvardhan

Q7. When did the practice of child marriage begin?
1. In the Gupta period
2. In the Mauryan period
3. In the Kushan period
4. None of these

Show Answer
Answer: In the Gupta period

Q8. The teachings of both Buddhism and Jainism were given during whose reign?
1. Akbar
2. Ashoka
3. Bindusara
4. Bimbisara

Show Answer
Answer: Bimbisara

Q9. In which period were the most gold coins issued?
1. In the Gupta period
2. In the era of Harshavardhana
3. In the Kushan period
4. In the Mauryan period

Show Answer
Answer: In the Gupta period

Q10. Who built Sanchi Stupa?
1. Chandragupta
2. Gautam Buddha
3. Ashoka
4. Khargone

Show Answer
Answer: Ashok

History Questions – SET 8

History Questions – SET 6

Leave a Reply

Your email address will not be published.