SET 6 – History Questions and Answers

History GK Set-6 : – The questions and answers of History GK Set-6 below are published (History General Knowledge Set-6). All the history published in this section, Set-6 Questions and answers will be important and helpful for you in all banking and more examinations like Bank, Railways, SSC and More.etc.

Set 6 – History General Knowledge Questions and Answers


Question 1. In which year did the first battle of Tarain take place between Muhammad Gauri and Prithviraj Chauhan?
1. 1191
2. 1150
3. 1240
4. 1358

Show Answer
Answer: 1191

Question 2. Who ruled Magadha at the time of Alexander?
1. Dhananand
2. Qutbuddin
3. Prithviraj
4. Kanishka

Show Answer
Answer: Dhananand

Question 3. Which of the following was the founder of the slave dynasty in India?
1. Shah Jahan
2. Qutubuddin Aibak
3. Alludin Khilji
4. Akbar

Show Answer
Answer: Qutubuddin Aibak

Question 4. “Who interpreted” the whole truth is contained in the Vedas “?
1. Swami Vivekananda
2. Swami Dayanand
3. Deendayal Upadhyay
4. Bhimrao Ambedkar

Show Answer
Answer: Swami Dayanand

Question 5. In whose court was the great musician Tansen of his era?
1. Prithviraj
2. Akbar
3. Shah Jahan
4. Qutbuddin Aibak

Show Answer
Answer: Akbar

Question 7. In which year Sati system was abolished in India.
1. 1870
2. 1829
3. 1795
4. 1896

Show Answer
Answer: 1829

Question 8. In which state is the Indus Valley site Kalibangan?
1. Haryana
2. Kerala
3. Rajasthan
4. Kolkata

Show Answer
Answer: Rajasthan

Question 9. What was the original name of Swami Vivekananda?
1. Vivek Dutt
2. Narendranath Dutt
3. Narendranath Swamy
4. Vivekananda Ramji

Show Answer
Answer: Narendranath Dutt

Question 10. In which year did Kunwar Singh lead the rebellion in Bihar?
1. 1947
2. 1921
3. 1857
4. 1950

Show Answer
Answer: 1857[/ su_spoiler]

History Questions - SET 7

History Questions - SET 5

Leave a Reply

Your email address will not be published.