SET – 10 India Questions and Answers

India GK Set-10 : – Below India GK Set-10 Questions and Answers have been published. India General Knowledge Set-10 published in this section for Bank, Railways, SSC etc. These questions and answers important and helpful for you in all Competitive exams.

SET 10 – India General Knowledge Questions and Answers

Question 1. In which year did Captain Mohan Singh establish the Indian National Army in Singapore with the help of Ras Bihari Bose?
1. 1940
2. 1942
3. 1944
4. 1950

Show Answer
Answer: 1942

Question 2. In which Indian state was the nuclear reactor established with the help of Russia?
1. Tamil Nadu
2. Gujarat
3. Punjab
4. Bihar

Show Answer
Answer: Tamil Nadu - In Kudankulam, Tamil Nadu

Question 3. Which city was first electrified in India?
1. Delhi
2. Mumbai
3. Kolkata
4. Chennai

Show Answer
Answer: Kolkata

Question 4. India’s largest forest based training institute “Central Forest Research Institute” is located in which city?
1. Ahmedabad
2. Mumbai
3. Dehradun
4. Chennai

Show Answer
Answer: Dehradun

Question 5. Indian music director Hariprasad Chaurasia is related to which player?
1. Tabla
2. clarinet
3. Flute
4. Guitar

Show Answer
Answer: Flute

Question 6. Which of the following was the first person to receive the Bharat Ratna posthumously?
1. Rajiv Gandhi
2. Jawaharlal Nehru
3. Lal Bahadur Shastri
4. Sheela Dixit

Show Answer
Answer: Lal Bahadur Shastri - He received Bharat Ratna in 1966.

Question 7. Who among the following has been awarded the Bharat Ratna Award while holding the post of Minister?
1. Govind Ballabh Pant
2. Ramnath Kovind
3. Lala Lajpat Rai
4. Subhash Chandra Bosh

Show Answer
Answer: Govind Ballabh Pant

Question 8. In which year the Central Government Integrated Rural Development Program was launched?
1. 2 October 1980
2. 2 October 1981
3. 2 October 1982
4. 2 October 1985

Show Answer
Answer: 2 October 1980

Question 9. Who founded the Aajeevak sect?
1. Rajiv Gandhi
2. Jawaharlal Nehru
3. Makkhali Gosal
4. Chandragupta

Show Answer
Answer: Makkhali Gosal

Question 10. Which former Prime Minister of India gave the slogan of Jai Jawan Jai Kisan?
1. Lal Bahadur Shastri
2. Bhagat Singh
3. Sukhdev
4. Lala Lajpat Rai

Show Answer
Answer: Lal Bahadur Shastri

India Questions – SET 9

Leave a Reply

Your email address will not be published.