Number Series Reasoning Questions and Answers

Number Series Reasoning Quiz for Every Competitive Exams GS Team published here most important Number Series Questions and Answers in english for Every competitive exams like SBI, RRB, Railway, Police, Clerk, Bank IBPS and more. These questions and answers will be helpful for crack all competitive exams.

Number Series Reasoning Questions and Answers (Quiz) for Competitive Exams


Q1. Which number will come in the blank space according to the following series?
162, 180, 198, 216, 234, _______, 270, 288
1. 263
2. 261
3. 252
4. 249

Show Answer
Answer: 252

Q2. What will be the next number in the following series?
3, 6, 11, 18, 27, 38, 51, 66, 83,?
1. 110
2. 102
3. 100
4. 104

Show Answer
Answer: 102

Q3. In the following options, select the option which is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term.
961: 992 :: 841: _____
1. 870
2. 852
3. 864
4. 873

Show Answer
Answer: 870

Q4. Which number will come in the blank space according to the following numbers?
100, 99, 96, 91, 84, 75, 64, _____
1. 49
2. 53
3. 47
4. 51

Show Answer
Answer: 51

Q5. What correct number will come in place of question mark (?)?
11, 13, 17, 23, 31, 41, 53, 67, 83,?
1. 100
2. 101
3. 97
4. 110

Show Answer
Answer: 101

Q6. Complete the blank by selecting the correct number from the following options.
0, 7, 26, 63, 124, 215, 342, 511, 728, _____
1. 1000
2. 1001
3. 996
4. 999

Show Answer
Answer: 999

Q7. Select the option from the following that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number.
19: 400 :: 24: ____
1. 625
2. 676
3. 566
4. 652

Show Answer
Answer: 625

Q8. Complete the given series by choosing the correct option.
2, 5, 10, 17, 26, 37, __, 65, 82, 101
1. 48
2. 50
3. 51
4. 54

Show Answer
Answer: 50

Q9. What correct number will come in place of question mark (?) In the following series?
114, 127, 153, 192, 244,?
1. 361
2. 309
3. 284
4. 344

Show Answer
Answer: 309

Q10. Look at the following numbers carefully and select the pair in which the two numbers are related to the given number pair.
4: 67 :: 8: ____
1. 512
2. 515
3. 521
4. 513

Show Answer
Answer: 515

Q1. 5. 6, 11, 21, 36, 56, ?
A. 75
B. 80
C. 81
D. 85

Show Answer
Answer: B. 81-A Pattern is +5, +10, + 15, +20
Next number in the series will be 56 + 25 = 81


Q2. 1, 3, 4, 8, 15, 27, ?
A. 35
B. 40
C. 45
D. 50

Show Answer
Answer: D. 50-The Sum of any three consecutive terms of the series given to the next term.
So, missing number = 8 + 15 + 27 = 50.

Q3. 2, 15, 4, 12, 6, 7, ?, ?
A. 8, 0
B. 8, 1
C. 3, 3
D. None of the above

Show Answer
Answer: A. 8, 0-Let the missing terms of the series be x1 and x2.
Thus, the sequence 2, 15, 4, 12, 6, 7, x1 x2 is a combination of two series :
I. 2, 4, 6, x1 and II. 15, 12, 7, x2I consists of consecutive even numbers.
So, missing term, x1 = 8.
The pattern in II is - 3, - 5,......So, missing term, x2 = 7 - 7 = 0.

Q4. 5, 9, 17, 29, 45, … ?
A. 55
B. 65
C. 75
D. 80

Show Answer
Answer: B. 65-Pattern in the series is +4, +8, +12, +16.
Next term will be 45 + 20 = 65

Q5. 2, 3, 5, 7, 11, ?, 17
A. 9
B. 11
C. 13
D. 15

Show Answer
Answer: C. 13-Clearly, the given series consists of prime numbers starting from 2. The prime number after 11 is 13. So, 13 is the missing number.

Leave a Reply

Your email address will not be published.