Statement and Conclusion Reasoning Questions and Answers

Statement and Conclusion Reasoning Quiz for Every Competitive Exams GS Team published here most important Statement and Conclusion Questions and Answers in english for Every competitive exams like SBI, RRB, Railway, Police, Clerk, Bank IBPS and more. These questions and answers will be helpful for crack all competitive exams.

Statement and Conclusion Reasoning Questions and Answers (Quiz) for Competitive Exams


Q1. The following three statements are given and then conclusions I, II and III are given. Assuming the statement to be true, even if it seems to be at variance from commonly known facts, you have to decide which of the given conclusions logically follows from the given statements.

Statement:
Some rabbits are ducks.
Some ducks are dogs.
No dog is a horse.

Conclusion:
I. No horse is a duck.
II. No dog is a rabbit.
III. Some ducks are rabbits.

1. Only conclusion I follows.
2. Only conclusion III follows.
3. Only conclusions I and II follow.
4. All conclusions I, II and III follow.

Show Answer
Answer: Only conclusion III follows.

Q2. Read the statements and conclusions I, II and III carefully and select the correct option from the given alternatives.

Statement:
No grass is a flower.
All flowers are trees.

Conclusion:
I. Some trees are flowers.
II. Some trees are grass.
III. No tree is grass.

1. Only conclusion I follows.
2. Only conclusion III follows.
3. Only conclusions I and II follow.
4. Either conclusion I or II or III follows.

Show Answer
Answer: Either conclusion I or II or III follows.

Q3. Read the statements and conclusions I, II and III carefully and select the correct option from the given alternatives.

Statement:
All utensils are spoons.
All bowls are spoons.

Conclusion:
I. No utensil is a bowl.
II. Some dishes are bowls.
III. No spoon is a utensil.

1. Only conclusion I follows.
2. Only conclusion III follows.
3. Conclusion I or II follows.
4. Only conclusions I and III follow.

Show Answer
Answer: Conclusions I or II follows.

Q4. Read the statements and conclusions I, II and III carefully and select the correct option from the given alternatives.
Statement:
All farms are farm houses.
Some fields are gardens.

Conclusion:
I. Some farm houses are farms.
II. Some gardens are fields.
III. Some farm houses are gardens.

1. Conclusion I, II and III, all follow.
2. Conclusion I or III follows.
3. Only conclusions I and III follow.
4. Only conclusions I and III follow.

Show Answer
Answer: Conclusions I, II and III are all out.

Q5. Read the statements and conclusions I, II and III carefully and select the correct option from the given alternatives.

Statement:
All owls are parrots.
Some parrots are crow.

Conclusion:
I. No owl is a crow.
II. All parrots are owls.
III. Some owls are crow.

1. All conclusions I, II and III follow.
2. Conclusion I or II follows.
3. Conclusion I or III follows.
4. Only conclusions II and III follow.

See the correct answer
Answer: Conclusion I or conclusion III follows.

Q6. Read the statements and conclusions I, II and III carefully and select the correct option from the given alternatives.

Statement:
All postcards are envelopes.
There is no envelope paper.

Conclusion:
I. Some envelopes are postcards.
II. No paper is an envelope.
III. No postcard is paper.

1. Only conclusions I and III follow.
2. Only conclusions II and III follow.
3. All conclusions I, II and III follow.
4. Only conclusions I and II follow.

Show Answer
Answer: Conclusions I, II and III all follow.

Q7. Read the statements and conclusions I, II and III carefully and select the correct option from the given alternatives.

Statement:
All drums are poles.
Some drums are boxes.

Conclusion:
I. Some boxes are poles.
II. Some poles are drums.
III. All poles are drums.

1. All conclusions I, II and III follow.
2. Only conclusions I and II follow.
3. Only conclusions II and III follow.
4. Only conclusions I and III follow.

Show Answer
Answer: Only conclusions I and II follow.

Q8. Read the statements and conclusions I, II and III carefully and select the correct option from the given alternatives.

Statement:
All squirrels are lizards.
All lizards are geese.

Conclusion:
I. Some squirrels are not geese.
II. Some lizards are squirrels.
III. Geese are squirrels.

1. Conclusions I and II follow.
2. Conclusions II and III follow.
3. Conclusions I, II and III follow.
4. Conclusions I and III follow.

Show Answer
Answer: Conclusions II and III follow.

Q9. Read the statements and conclusions I, II and III carefully and select the correct option from the given alternatives.

Statement:
All human beings are parents.
All parents are teachers.

Conclusion:
I. Some teachers are parents.
II. Some teachers are human.

1. Both conclusions follow.
2. Either conclusion I or conclusion II follows.
3. Only conclusion II follows.
4. Only conclusion III follows.

See the correct answer
Answer: Both conclusions follow.

Q10. Read the statements and conclusions I, II and III carefully and select the correct option from the given alternatives.

Statement:
All teachers are painters.
Some painters are Aamir.

Conclusion:
I. All painters are teachers.
II. Some Amir is not a painter.

1. Either conclusion I or conclusion II follows.
2. Neither conclusion I nor conclusion II follows.
3. Only conclusion II follows.
4. Only conclusion I follows.

Show Answer
Answer: Neither conclusion I nor conclusion II follows.

Leave a Reply

Your email address will not be published.