SET 7 – Reasoning Questions and Answers

SET 7 – Reasoning Quiz for Every Competitive Exams GS Team published here most important Reasoning Questions and Answers in english for Every competitive exams like SBI, RRB, Railway, Police, Clerk, Bank IBPS and more. These questions and answers will be helpful for crack all competitive exams.

SET 7 – Reasoning Questions and Answers (Quiz) for Competitive Exams

Q1. Rahul is the husband of my father’s granddaughter, so I am _________ of Rahul?
A. father in law
B. mother in law
C. A. or B.
D. None

Show Answer
Answer: A. Father-in-law

Q2. * Select the related word / letters / number from the given alternatives. *
* 147: 741 :: 869:? *
A. 986
B. 968
C. 896
D. 689

Show Answer
Answer: B. 968

Q3. If it was Thursday on August 25 in any one year, then how many Mondays were there in that month.
A. 9
B. 7
C. 5
D. 1

Show Answer
Answer: C. 5

Q4. Bhopal: Madhya Pradesh:: Bhubaneswar:? *
A. Punjab
B. Odisha
C. Gujarat
D. Rajasthan

Show Answer
Answer: B. Odisha

Q5. * Write the following words according to the sequence in the dictionary. *
* 1. Organ 2. Origin 3. Orient 4. OrganiC. 5. Organise *
A. 1, 4, 5, 2, 3
B. 1, 5, 3, 4, 2
C. 1, 4, 5, 3, 2
D. 1, 5, 4, 2, 3

Show Answer
Answer: C. 1, 4, 5, 3, 2

Q6. Select the mismatch.
A. Canberra
B. New York
C. London
D. Paris

Show Answer
Answer: B. New York

Q7. * Which group of letters completes the given letter series by placing them in empty places sequentially? *
* __ sr__tr_srs_r_srst_ *
A. tsrtsr
B. strtrs
C. ttssrr
D. tstttr

Show Answer
Answer: D. tstttr

Q8. Find the missing number in the series.
* 43, 172, 86, 344 ,? *
A. 172
B. 430
C. 258
D. 129

Show Answer
Answer: A. 172

Q9. * A is sister of B. B is married to D. The daughter of B and D is ‘G’. What is G related to A? *
A. sister
B. Cousin
C. Niece
D. daughter

Show Answer
Answer: C. niece

Q10. * Anil is as small as Vivek, as much as Tarun. If the sum of the ages of Vivek and Tarun is 48 years, then find the age of Anil *
A. 39
B. 44
C. 24
D. 18

Show Answer
Answer: C. 24

Reasoning Questions – SET 8

Reasoning Questions – SET 6

Leave a Reply

Your email address will not be published.